Sonda Juno se zaměřuje při prodloužené misi na Jupiterovy měsíce

Sonda Juno se zaměřuje při prodloužené misi na Jupiterovy měsíce
Fotografie: NASA
  • Juno prolétl kolem měsíců Ganymede a Europy a nyní se zaměří na Io
  • Tento měsíc je nejvulkaničtějším místem v naší Sluneční soustavě
  • Sonda kolem něj prolétne devětkrát a přiblíží se až na vzdálenost 1 500 km

Sonda Juno byla vypuštěna v roce 2011 a pět let jí trvalo, než se dostala k Jupiteru, kde studovala jeho měsíce, prstence i samotnou planetu. Juno ukončil hlavní misi minulý rok a NASA schválila její prodloužení do roku 2025. Po průletech kolem měsíců Ganymede a Europy se nyní kosmická loď zaměří na další měsíc – Io.

Tým je opravdu nadšený, že rozšířená mise Juno zahrnuje studium měsíců Jupiteru. S každým blízkým průletem jsme byli schopni získat spoustu nových informací,“ řekl hlavní výzkumník Juno Scott Bolton. Při průletu kolem Ganymede v roce 2021 získala sonda informace o jeho povrchu i atmosféře. Při průletu kolem Europy Juno pozoroval ve 3D jeho ledový povrch díky mikrovlnnému radiometru (MWR), který poskytl pohled pod ledovou krustu.


Ganymede a Europa obsahují oceány vody, které se nacházejí pod kilometry tlustou ledovou krustou. Nyní se Juno zaměří na měsíc Io, který představuje úplný opak. Tento měsíc je nejvulkaničtějším místem v celé Sluneční soustavě a sonda se při průletech kolem něj dostane až na vzdálenost 1 500 km od jeho povrchu. Měl by tak poskytnout snímky s vysokým rozlišením a pohled na měsíc pokrytý magmatem. Celkem kolem měsíce prolétne devětkrát.

Vulkanický měsíc Io


Tento Jupiterův měsíc je čtvrtým největším ve Sluneční soustavě. Odhaduje se, že se na něm nachází více jak 400 aktivních sopek. Tato vulkanická činnost je ovlivněna slapovými jevy, jež jsou způsobeny vlivem Jupiteru, Europy a Ganymedu. Erupce vytvářejí na povrchu Io oblaka síry a oxidu siřičitého, která dosahují výšky až 500 km. Kvůli neustále proudící lávě se povrch měsíce pořád přetváří. Teplota na jeho povrchu má v průměru -143 °C, ale v místech se sopečnou činností je teplota přibližně 17 °C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze