Rover Perseverance na Marsu uložil poslední vzorek

Rover Perseverance na Marsu uložil poslední vzorek
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Rover uložil celkem 10 vzorků na povrch Marsu
  • Jednotlivá místa byla pečlivě vybrána, aby mohly být vzorky v případě potřeby sebrány vrtulníkem
  • Perseverance se nyní začne přemisťovat a začne novou misi

Na Marsu byl oficiálně vytvořen první sklad vzorků. Jedná se tak o první úložiště, které bylo zřízeno mimo Zemi. Rover Perseverance na povrch Marsu uložil celkem 10 zkumavek se vzorky hornin. První vzorek byl umístěn 21. prosince, poslední pak 29. ledna. Po celou dobu byl rover přesně naváděn, aby zkumavky pokládal na předem určená místa, kde by mohly být později vyzvednuty. Všech deset vzorků aktuálně leží v místě zvaném Three Forks (Tři vidličky) v kráteru Jezero.

Rover na Marsu odebírá vzorky hornin, půdy, ale i atmosféry a ukládá je do těla roveru. Vědci předpokládají, že v kráteru Jezero se kdysi nacházela voda a vzorky vyvřelých a sedimentárních hornin poskytnou informace o minulosti Marsu. Vzorky, které položil na povrch Marsu, jsou duplicitní. Celý sklad slouží pouze jako náhradní volba pro misi Mars Sample Return, která by měla v roce 2033 dostat vzorky na Zemi. Pokud by však z jakéhokoliv důvodu nebylo možné zkumavky z roveru dostat, přijdou na řadu tyto odložené, které postupně posbírá vrtulník.


Může se zdát, že vzorky byly na povrch Marsu položeny neuspořádaně – opak je však pravdou. Každé místo bylo pečlivě vybráno tak, aby vzorky byly od sebe 5 až 15 metrů, kolem sebe měly dostatečný prostor pro vyzvednutí a aby je bylo schopné najít, i když je zakryje prach.

Místa vzorků na Marsu

Perseverance začne novou misi

Rover nyní může začít novou misi a začne se přemisťovat z Three Forks. Jednou z prvních zastávek bude místo nazvané „Křivočará jednotka“. Jedná se o písčité místo a vědci věří, že bude vhodné k získání různých druhů pískovce či kamenů utvořených z bahna, což pomůže rozluštit geologické procesy v kráteru Jezero. „Jak stoupáme deltou do říčního prostředí, očekáváme, že se přesuneme do skal, které se skládají z větších zrn – od písku po velké balvany. Tyto materiály pravděpodobně pocházely z hornin mimo Jezero, erodovaly a poté se smývaly do kráteru,“ řekl pro NASA Ken Farley, vědec projektu Perseverance z Caltechu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze