Mars Curiosity dorazil do oblasti Mount Sharp a odebral 36. vzorek horniny

Mars Curiosity dorazil do oblasti Mount Sharp a odebral 36. vzorek horniny
Fotografie: NASA
  • Vědci se domnívají, že v oblasti Mount Sharp byly dříve řeky a rybníky
  • Na místě byly objeveny slané minerály, jako je síran hořečnatý, síran vápenatý a chlorid sodný
  • Rover zde odebral vzorek ze skály pojmenované „Canaima“

Rover Curiosity jezdí po povrchu Marsu již 10 let a na své cestě sbírá různé vzorky hornin. Nedávno dorazil na místo zvané Mount Sharp, které je bohaté na slané minerály. Vědci předpokládají, že se v tomto místě před miliardami let nacházely řeky a rybníky. Pokud by se tato hypotéza ukázala jako pravdivá, mohlo by to pomoci vědcům zjistit, proč se na Marsu změnilo klima, které bylo kdysi podobné tomu na Zemi.

Minerály byly již dříve spatřeny sondou NASA Mars Reconnaissance Orbiter, a to ještě před samotným přistáním roveru Curiosity. Vědci tak dlouho čekali, než toto místo mohli prozkoumat z blízka. Rover po příjezdu do Mount Sharp objevil několik typů hornin, známky po minulé vodě a slané minerály, jako je síran hořečnatý, síran vápenatý a chlorid sodný.


Curiosity v této oblasti odebral svůj 36. vzorek horniny 3. října. Tým musel vybírat pečlivě, jelikož vrtáky jsou již po tak dlouhé době opotřebované a tvrdší kameny by se nemusely bezpečně vyvrtat. Vědci nakonec vybrali skálu přezdívanou „Canaima“. „Jako před každým vrtáním jsme setřeli prach a pak jsme vrtákem provrtali horní povrch Canaimy,“ řekla projektová manažerka Curiosity Kathya Zamora-Garcia.

Podle NASA cesta do této oblasti nebyla jednoduchá, roveru trvalo více jak měsíc, než se bezpečně na místo dostal. Po cestě musel čelit písku, do kterého mohl zapadnout, a ostrým kamenům, které mohly poškodit kola. V tomto místě je také skalnatější terén, který ztěžuje roveru najít místo, kde by byl všemi šesti koly na stabilní půdě. I tato skutečnost ovlivnila výběr horniny, kterou odebral. „Čím více jsou vědecké výsledky zajímavější, tím více překážek nám Mars klade,“ řekla Elena Amador-French, koordinátorka vědeckých operací Curiosity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze