Na Marsu byly objeveny pozůstatky ledovce

Na Marsu byly objeveny pozůstatky ledovce
Fotografie: NASA
  • Reliktní ledovec se skládá z usazenin, které vznikly po chemických reakcích mezi sopečnými činnostmi a zmrzlou vodou
  • Vědci mají za to, že je ledovec geologicky mladý
  • Nyní budou zjišťovat, zda se v tomto místě pod povrchem nachází vodní led

V blízkosti marsovského rovníku byly nalezeny pozůstatky ledovce, což ukazuje na to, že na Marsu se mohl ještě před nedávnem nacházet povrchový vodní led. Takzvaný reliktní ledovec se skládá ze světlých usazenin, jako jsou síranové soli. Takovýto nález naznačuje, že by se v této oblasti mohl v mělkých hloubkách nacházet led. Pokud by se takový objev potvrdil, znamenalo by významný dopad pro budoucí lidské mise na Mars.

Institut SETI, který výzkum zveřejnil, uvedl, že ledovec je 6 km dlouhý, 4 km široký a vysoký je mezi 1,3 až 1,7 km. „To, co jsme našli, není led, ale ložisko soli s podrobnými morfologickými rysy ledovce. Myslíme si, že se zde stalo to, že se sůl vytvořila na vrcholu ledovce a zároveň si zachovala tvar ledu pod sebou, a to až do detailů,“ řekl vědec z Institutu SETI a hlavní autor studie Dr. Pascal Lee. Objev ledovce poukazuje na to, že Mars mohl být ještě vodnatější, než se původně myslelo.

V tomto místě byly také nalezeny vulkanické materiály, což naznačuje, jak se mohl ledovec vytvořit. Ve chvíli, kdy se pyroklastické materiály dostanou do kontaktu s vodním ledem, mohou vytvořit síranové soli, které se na místě usadí, ztvrdnou a vytvoří krustu. „Tato oblast Marsu má historii sopečné činnosti. A tam, kde by se některé vulkanické materiály dostaly do kontaktu s ledovcovým ledem, by na rozhraní mezi nimi proběhly chemické reakce za vzniku ztvrdlé vrstvy síranových solí,“ uvedl spoluautor studie Sourabh Shubham.


Je pod povrchem voda?

Útvary objeveného ledovce jsou geologicky mladé. Vědci odhadují, že spadají do nejnovějšího období Marsu. „Je možné, že všechen vodní led ledovce již sublimoval. Ale existuje také šance, že část může být stále chráněna v mělké hloubce pod síranovými solemi,“ řekl Dr. Lee. Dalším úkolem tak bude zjistit, zda a případně v jakém množství se v tomto místě vodní led nachází. Pokud by se led nacházel blízko povrchu, mohl by se v budoucnu extrahovat a být využíván astronauty, kteří zde jednoho dne přistanou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze