Náhradní kosmická loď Sojuz se dostane na ISS nejdříve v únoru

Náhradní kosmická loď Sojuz se dostane na ISS nejdříve v únoru
Fotografie: NASA
  • Příčina úniku chladící kapaliny není stále jasná
  • Díra je velká pouze 0,8 milimetru, ale i to může způsobit posádce potíže
  • Roskosmos může vyslat prázdný Sojuz nejdříve v únoru

15. prosince byl detekován únik chladící kapaliny z kosmické lodi Sojuz MS-22, která je připojena na ruské straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Chladící kapalina unikala do vesmíru přes tři hodiny a byl kvůli tomu zrušen i výstup kosmonautů do vesmíru. Doposud však není jasné, zda je kosmická loď schopna bezpečně přivézt zpět posádku na Zem, ale NASA ani Roskosmos nechtějí riskovat, že by se po cestě zpět cokoliv přihodilo.

18. prosince byl Sojuz prozkoumán pomocí robotického ramene Canadarm2, díky čemuž byla objevena díra. Ta je velká jen 0,8 milimetru, ale i tak může způsobit velké škody. Původně měl Sojuz přivézt zpět na Zem tříčlennou posádku složenou ze dvou kosmonautů z Roskosmosu a jednoho astronauta z NASA. Ti si však nyní budou muset chvilku na odlet počkat, jelikož záložní Sojuz nedorazí na ISS podle space.com dříve jak v únoru.


Náhradní Sojuz by na ISS dorazil prázdný

Na tiskové konferenci NASA vedoucí střediska pro výcvik kosmonautů Sergej Krikalev uvedl, že v náhradním Sojuzu měla odletět k ISS posádka v březnu, ale je možné ho vypustit v případě potřeby bez posádky a vyzvednout aktuálně uvízlou tříčlennou posádku. V takovém případě by mohl být Sojuz vyslán dříve o několik týdnů. Příčina díry v kosmické lodi je stále předmětem šetření. Zatím bylo pouze vyloučeno, že by ho způsobil meteorický roj Geminid, jelikož trajektorie tomu neodpovídá.

Budeme pracovat se snímky, abychom lépe pochopili, zda to byl zásah meteoritu, nebo zda došlo k hardwarovému problému a tato práce je teprve před námi,“ řekl programový manažer ISS Joel Montalbano. Další možností je také vesmírný odpad, kterému se ISS nejednou již vyhýbala, ale podle Krikaleva by stejně nebylo možné takový objekt ze Země sledovat, jelikož vzhledem k velikosti díry se jednalo o velmi malý objekt. Pokud dojde k vyslání prázdného Sojuzu, Roskosmos chce i ten poškozený dostat zpět na Zem, aby došlo k bližšímu prošetření i pro budoucí případy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze