NASA plánuje další vesmírný dalekohled. Bude hledat obyvatelné exoplanety

NASA plánuje další vesmírný dalekohled. Bude hledat obyvatelné exoplanety
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Teleskop bude vybaven výkonným koronografem, který uvidí i ty nejslabší objekty u hvězd
  • Vědci se budou při stavbě opírat o již vypuštění teleskop Jamese Webba
  • Habitate Worlds Observatory bude ve vesmíru umístěn v Lagrangeově bodě 2

Zatím nejnovější vesmírný teleskop Jamese Webba je ve vesmíru teprve rok, už nyní ale začne NASA pracovat na budoucím vesmírném dalekohledu, který bude v infračerveném, optickém a ultrafialovém světle hledat exoplanety a případné známky života na nich. NASA při setkání Americké astronomické společnosti podle space.com uvedla, že prozatím bude teleskop nést jméno Habitable Worlds Observatory (observatoř obyvatelných světů).

Aby observatoř mohla hledat vzdálené světy, bude muset obsahovat superstabilní dalekohled vybavený výkonným koronografem. To umožní sledovat ve vesmíru slabé objekty, jako jsou menší skalnaté planety, které obíhají blízko svých hostitelských hvězd v takzvaných obyvatelných zónách. Nejdříve však chce vyslat menší mise k vývoji technologií pro rentgenové a daleké infračervené pozorování, které by se později k observatoři připojily.


NASA chce nejspíše předejít tomu, aby stavba Habitate Worlds Observatory trvala tak dlouho, jako tomu bylo u teleskopu Jamese Webba, u kterého se musel opakovaně navyšovat rozpočet a několikrát se posunul i start. Nově plánovaný dalekohled však již bude stavěn podle zkušeností z Webbova teleskopu, tím se mnohé urychlí. Pozorovat vesmír by měl poté ze stejného místa jako Webbův teleskop, tedy z Lagrangeova bodu 2 (L2), jenž se nachází 1,5 milionu km od Země.

Do budoucna se počítá s vylepšováním

Na rozdíl od Webbova teleskopu, který nelze opravovat nijak jinak než jej na dálku seřizovat, by v tomto případě mělo dojít k pozdějším vylepšením díky robotům, kteří se k observatoři připojí. „Za 10, 15 let bude spousta společností, které budou moci provádět velmi přímočarý robotický servis na L2. Dává nám to flexibilitu, protože to znamená, že nemusíme nutně dosáhnout všech vědeckých cílů hned napoprvé,“ řekl ředitel astrofyzické divize NASA Mark Clampin.

NASA se chce také obrátit na komerční sektor ohledně nosné rakety, která dalekohled vynese do vesmíru, což bude asi stejně náročné, jako to bylo u Webbova teleskopu, který musel být před vložením do rakety složen a ve vesmíru se pak rozložil. V tu dobu by už ale mělo být více možností než v roce 2021. Předpokládá se, že již bude schopna létat raketa Starship, která bude mít kapotáž o šířce 9 metrů a společnost Blue Origin bude mít k dispozici raketu New Glenn s kapotáží o šířce 7 metrů. „Existuje řada komerčních společností, které již nyní vyrábějí velmi velké kapotáže. Velké kryty na velkých raketách vám dávají flexibilitu,“ dodal Clampin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze