Sonda JUNO proletí doposud nejblíže kolem Jupiterova měsíce Io

Sonda JUNO proletí doposud nejblíže kolem Jupiterova měsíce Io
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
  • Dnes by se měla kosmická loď přiblížit na 35 500 km
  • Měsíc Io je nejvulkaničtějším místem ve Sluneční soustavě
  • Může za to gravitace Jupitera a dalších měsíců, která ho roztahuje a stlačuje

Kosmická loď JUNO krouží kolem Jupitera od roku 2016 a její hlavní mise byla ukončena v červenci 2021. Nyní, ve třetím roce své prodloužené mise, se zaměřuje na zkoumání vnitřní části Jupitera, jeho prstenců a měsíců. Dnes by měla podle NASA proletět doposud nejblíže kolem měsíce Io a následně i kolem Jupiteru. Sopečný měsíc Io je do značné míry ovlivňován gravitací své planety, jeho povrch je tak jiný, než je tomu u ostatních měsíců. Průlet sonda provede ve vzdálenosti 35 500 km.

Sondě už se podařilo obletět Jupiter 50krát a získat informace o měsících Europa, Ganymedes a Io. „Io je nejvulkaničtější nebeské těleso, jaké v naší Sluneční soustavě známe. Pozorováním v průběhu času na několika průletech můžeme sledovat, jak se sopky liší – jak často vybuchují, jak jasné a žhavé jsou, zda jsou spojeny se skupinou nebo sólo a zda se mění tvar lávového proudu,“ uvedl hlavní výzkumník JUNO Scott Bolton. Tento měsíc je jen o něco málo větší než ten náš, ale díky gravitaci Jupitera a jeho sousedních měsíců Europa a Ganymedes je neustále natahován a stlačován, což vede k neustálým erupcím.

Vstupujeme do další úžasné části mise JUNO, jak se postupně přibližujeme k Io. Tato 51. oběžná dráha nám poskytne zatím nejbližší pohled na tento zmučený měsíc,“ uvedl Bolton s tím, že příští rok by se sonda měla dostat až na vzdálenost 1 500 km od jeho povrchu, a získat tak nejlepší data.


Sonda se během průletů dokáže přiblížit k atmosféře Jupiteru na vzdálenost asi 3 400 km, a díky přístrojům dokáže proniknout skrze mračna a studovat jeho strukturu, atmosféru, magnetosféru i polární záře. Od doby, kdy dorazila k naší největší planetě, uplynulo 2 506 pozemských dnů a uletěla už přes 820 milionů kilometrů. Tento plynný obr i jeho měsíce jsou pro vědce pořád velkým otazníkem a očekává se, že mise JUICE od ESA, která odstartovala minulý měsíc, a nadcházející mise Europa Clipper přinesou odpovědi zejména na to, zda se může na některém z měsíců vyskytovat jakýkoliv život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze