NASA uvedla další datum startu Artemis I – bude ještě tento měsíc

NASA uvedla další datum startu Artemis I – bude ještě tento měsíc
Fotografie: NASA
  • NASA naplánovala další start na 23. září, případně na 27. září
  • Inženýři nyní na odpalovací rampě opravují těsnění, kde unikal kapalný vodík

Dlouho očekávaný start mise Artemis I kolem Měsíce neproběhl úplně dle představ, NASA tak musela upustit od startu na konci srpna i na začátku září. Poslední odklad NASA oznámila 3. září, kdy při plnění rakety Space Launch System (SLS) došlo k úniku kapalného vodíku. Na opravě nyní inženýři pracují a NASA oznámila, že další pokus o start proběhne 23. září. Pokud by v tento den nebyly podmínky pro start vhodné, náhradní datum bylo určeno na 27. září.

Upřesnění data předcházela také udělená výjimka na prodloužení doby potřebné pro kontrolu baterií na SLS pro systém ukončení letu, který je navržen tak, aby zničil raketu, pokud by se během startu vychýlila z kurzu. Zpravidla je potřeba tento systém testovat každých 25 dní, to by ale znamenalo odvézt raketu zpět do montážní budovy, jelikož pouze tam je možné test provést.


Technici nyní vyměňují přímo na odpalovací rampě dvě těsnění – jedno používané k plnění a vypouštění kapalného vodíku z aktivní zóny a druhé používané k přesměrování části pohonné látky během tankování. Po dokončení oprav inženýři znovu provedou testy, aby vyhodnotili, zda je nové těsnění v pořádku. To nenastane dříve než 17. září. Raketa SLS pojme před startem 2,79 milionu litrů kapalného vodíku a kyslíku. Při takzvané zkoušce mokrých šatů, kdy se palivo do rakety tankovalo, se ani jednou nepodařilo testy zcela dokončit. „Je to poprvé, co provozujeme toto vozidlo a když se o to pokoušíte, jsou to výzvy,“ řekl Jim Free, přidružený administrátor NASA.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze