Čína chce do konce tohoto desetiletí přistát na Měsíci

Čína chce do konce tohoto desetiletí přistát na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Čínský státní podnik již pracuje na vývoji nové nosné rakety
  • Pro přistání na Měsíci by byla použita nosná raketa Dlouhý pochod 5 DY
  • Administrátor NASA Bill Nelson již dříve projevil obavy o obsazení Měsíce Čínou

NASA není jediná, kdo chce, aby se po Měsíci procházeli astronauti. Čína už pracuje na nosné raketě, která bude schopná dostat astronauty na povrch Měsíce. China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) je čínský státní podnik, který bude novou nosnou raketu vyvíjet a podle mluvčího společnosti bude po dokončení schopna vyslat náklad o hmotnosti 50 tun pro podporu lunárních misí. CASC kromě toho také pracuje na znovupoužitelných kosmických systémech, které sníží náklady na lety do vesmíru a zároveň se může zvýšit kadence startů.

Jestli se Čína dostane na Měsíc dříve než USA, zůstává otázkou. NASA plánuje Artemis III nejdříve na rok 2025 a toto datum není pevně dané, jelikož záleží na úspěších předchozích misí. Čínští vesmírní experti uvedli, že stanovovat přesná data v tomto odvětví je spíše rarita, vzhledem ke složitostem, které mise provázejí, a zároveň dodali, že se Čína více zaměřuje na technologickou připravenost v širším časovém rámci a posunují se neustále vpřed. Administrátor NASA Bill Nelson již dříve projevil obavy, že by Čína mohla přistát na Měsíci dříve a zabrat si jeho území. Toto tvrzení však nebylo ničím podloženo.


Pro misi na Měsíc by Čína použila nové nosné rakety Dlouhý pochod 5, které jsou nejvýkonnější. Pro přistání na Měsíci by byla vypuštěna raketa nesoucí lunární lander a poté raketa s kosmickou lodí nové generace. Hlavní konstruktér raket Dlouhý pochod Long Lehao uvedl, že na Měsíc by byla použita varianta Dlouhý pochod 5 DY. Podle globaltimes.com by dva čínští astronauti strávili na povrchu Měsíce asi 6 hodin, ale zatím nebyla uvedena ani oblast, kam by mohli přistát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze