NASA zaznamenala silnou sluneční erupci

NASA zaznamenala silnou sluneční erupci
Fotografie: NASA
  • Na konci minulého týdne na Slunci došlo ke sluneční erupci a výronu koronální hmoty
  • Dle NOAA bude i v nadcházejících dnech docházet ke zvýšené aktivitě Slunce
  • Slunce se nyní nachází v aktivní fázi svého 11letého cyklu, kdy jsou erupce zvýšené

Slunce během velikonočních svátků rozpoutalo velkou sluneční erupci, která vyvrcholila brzy ráno v neděli 17. dubna. Po ní následoval výron koronální hmoty, který byl Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA) klasifikován jako bouře třídy X1.1, přičemž bouře třídy X jsou ty nejsilnější na Slunci.

Podle spaceweather.gov má být i v následujících dnech sluneční aktivita zvýšená, avšak erupce by měly probíhat na východním okraji Slunce, neměly by tak Zemi zasáhnout. Nejsilnější bouře třídy X mohou představovat riziko pro satelity, astronauty na oběžné dráze a jsou zodpovědné za výpadky rádií, pokud jsou natočené směrem k Zemi. Slunce se aktuálně nachází v aktivní fázi svého 11letého cyklu. NASA uvedla, že neustále pozoruje Slunce pomocí observatoře NASA Solar Dynamics Observatory, aby zaznamenala veškeré sluneční aktivity.


Sluneční erupce je výbuch ve sluneční atmosféře, který může trvat několik minut, ale i hodin. Náhlý výron elektromagnetické energie se šíří rychlostí světla. Na vrcholu slunečního 11letého cyklu je erupcí více. První sluneční erupce byla pozorována v roce 1859.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze