Tisíce nahých lidí se sešly na australské pláži, aby upozornily na rizika rakoviny

Tisíce nahých lidí se sešly na australské pláži, aby upozornily na rizika rakoviny
Fotografie: unsplash.com
  • S nápadem přišel fotograf Spencer Tunick, který chtěl povzbudit Australany k pravidelným kontrolám
  • Austrálie je jednou ze zemí, která je nejvíce postižená rakovinou kůže
  • Australská vláda odhaduje, že během letošního roku přibyde 17 756 nových případů rakoviny kůže

Přibližně 2 500 nahých lidí se sešlo v časných ranních hodinách na pláži Bondy v australském Sydney. Chtějí tak pomoci zvýšit povědomí o rakovině kůže. Prvotní nápad přišel od amerického fotografa Spencera Tunicka. Instalace, jejíž cílem je povzbudit Australany k pravidelným kontrolám, je jeho nejnovějším projektem.


Austrálie je jednou ze zemí, která je nejvíce postižená rakovinou kůže. Dobrovolníci se začali shromažďovat na pláži od půl čtvrté ráno místního času, aby se mohli zúčastnit instalace, která byla vytvořená ve spolupráci s charitativní organizací Skin Check Champions. „Máme příležitost zvýšit povědomí o kožních kontrolách a je mi ctí přijít sem, vytvářet umění a oslavovat tělo a jeho ochranu,“ uvedl pro reuters.com Spencer Tunick. Je známý tím, že vytváří snímky hromadných aktů na nejznámějších místech světa.

„Musím přiznat, že v noci před focením jsem byla vyděšená. Říkala jsem si, co jsem to udělala, ale bylo skvělé. Na místě byla opravdu dobrá atmosféra. Všichni byli velice ohleduplní a bylo to velice zábavné,“ uvedla jedna z účastnic instalace.

Spencer Tunick naposledy režíroval hromadné natáčení v Sydney v roce 2010, kdy 5 200 Australanů pózovalo nahých v Opeře v Sydney. Australská vláda odhaduje, že letos v Austrálii přibyde 17 756 nových případů rakoviny kůže a 1 281 lidí v letošním roce v důsledku rakoviny kůže zemřelo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze