Necelá hodina spánku navíc může mít na děti pozitivní vliv

Necelá hodina spánku navíc může mít na děti pozitivní vliv
Fotografie: unsplash.com
  • Děti se více soustředily ve škole a měly také více energie na zábavu a trávení času s kamarády
  • Vědci zatím neví, jaký by mohl být dlouhodobý efekt delšího spánku

Nová studie zjistila, že jednou z důležitých věcí k tomu, aby vaše dítě bylo šťastné a zdravé, je zajistit, aby pravidelně spalo. To sice není pro rodiče žádné překvapení, ale vědci zjistili, že i 39 minut spánku navíc může být pro děti velice prospěšných.

Ve studii zveřejněné v JAMA Network Open výzkumníci sledovali 100 dětí ve věku 8 až 12 let od 4. července do 1. září loňského roku. Děti střídaly týden, kdy chodily spát o hodinu dříve, a týden, kdy šly spát o hodinu později. Poté prostřednictvím dotazníku děti a jejich rodiče hodnotili jejich poruchy spánku a zhoršení během dne. Výzkumníci také provedli u dětí průzkum o kvalitě jejich života související se zdravím. Děti, které se zúčastnily studie, pravidelně spaly 8 až 11 hodin každou noc a byly považovány za obecně zdravé. V dalším týdnu spaly o 39 minut méně. Děti poté uváděly, že se během dne cítily hůř a také zvládaly hůře školu.


„Studie se týkala mnoha aspektů duševní pohody, včetně posouzení toho, jak se děti cítily fyzicky i psychicky ve svých vztazích s rodiči a vrstevníky a jak se cítily ve škole,“ uvedla pro cnn.com vedoucí studie Rachael Taylor. Hodnocení zahrnovalo otázky, zda děti cítily, že jsou schopné dávat pozor ve škole, cítí se fyzicky zdatné a zda mají energii na zábavu a trávení času se svými přáteli.

„Nevíme, jaký by mohl být dlouhodobý efekt. Možná se děti přizpůsobí, možná ne a jejich blaho se ještě zhorší,“ dodala vedoucí studie. Doporučuje rodičům, aby nepodceňovali sílu spánku a vždy ho upřednostnili. Pokud si myslíte, že by vašemu dítěti prospělo více spánku, odborníci doporučují začít prodlužovat dobu spánku po malých časových úsecích. Navíc je kvalita stejně důležitá jako kvantita. Aby děti měly klidnější spánek, doporučuje se, aby doba spánku byla každý den stejná. Dále pak ukončit sledování televize nebo tabletu/telefonu půl hodiny před spaním.

„Někdy si myslím, že kdybychom se více soustředili na spánek, mnoho dalších aspektů zdraví a pohody dětí by se výrazně zlepšilo. Ostatně, kdo by neměl rád kvalitní spánek,“ uzavřela Rachael Taylor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze