Nejnovější průzkum odhaluje, jak nás hudba ovlivňuje v době pandemie

Nejnovější průzkum odhaluje, jak nás hudba ovlivňuje v době pandemie
Fotografie: Michal Pavlíček, fZone.cz
  • Hudba může zlepšit funkci paměti i vyvolat pocity štěstí
  • 58 % lidí v celé Evropě uvádí, že se během pandemie cítí hůře než kdy dříve, přičemž 72 % lidí přiznává, že jim hudba v tomto obtížném období pomohla

Nejnovější průzkum ukazuje, jakým způsobem ovlivňuje hudba náš každodenní život, ale také, že působí na naši fyzickou i psychickou stránku více, než si uvědomujeme. Vědecké studie prokázaly, že hudba může být nástrojem k ovlivňování nálady, přičemž její tempo významně mění naši emoční odezvu. Například mollové a durové tóny mohou povznášet či přivodit melancholii.

Dr. David Lewis z Mindlab International uvedl: „Teskná hudba nám může pomoci v těžkých dobách. Ukazuje se, že nejintenzivnější emoční reakce, ať už štěstí nebo smutek, cítíme, když jedna melodie emocionálně kontrastuje s druhou, kterou jsme poslouchali bezprostředně před ní. Až se příště budete chtít cítit lépe a znovu načerpat energii z hudby, vytvořte si hudební sendvič. Přehrajte si píseň, která vás zarmoutí, před písní, která vás rozveselí, a navodí vám pozitivní a optimistickou náladu. Tak bude povznášející síla skladby ještě účinnější.

Hudba představuje také silný podnět, který dokáže, často velmi intenzivně, oživit dávno zapomenuté emoční prožitky, přičemž 88 % dotázaných z celé Evropy přiznalo, že si vybavují vzpomínky, v nichž hraje hudba významnou roli. Hudba může ovlivnit fungování naší mysli, ale stejně tak i naše chování a odezvu na naše okolí. V průměru posloucháme více než 285 hodin hudby ročně (12 celých dní), což jí dává jedinečnou sílu prosvětlit naše životy v těchto obtížných dobách. 80 % lidí říká, že chce poslouchat více hudby, protože si uvědomují, že napomáhá fyzické i duševní pohodě.

Na základě výzkumu Dr. Davida Lewise vytvořila společnost Sony dvě nová vizuální znázornění toho, jak silně nás může hudba fyzicky i emocionálně ovlivnit. Videa ukazují na příkladu nových vysoce výkonných zvukových reproduktorů Sony MHC-V83D a MHC-V73D, jak hudba v pomalém a rychlém tempu ve spojení s všesměrovými zvukovými a světelnými vlastnostmi reproduktorů ovlivňuje naše těla i objekty kolem nás.

Top 10 účinků, které na nás hudba má

Doktor David Lewis se zabýval účinky hudby na naše tělo, mysl a emoce, od zlepšování funkce paměti, srdečního rytmu, rozšíření zornic až po slzy, navození spánku nebo pocitu štěstí.

  1. Slzy
  2. Zlepšení funkce paměti
  3. Štěstí
  4. Zpomalení a relaxace, nebo zrychlení srdeční frekvence
  5. Ovlivnění našeho jednání
  6. Utváření přátelství a vztahů, ba dokonce utváření lidské identity
  7. Má „léčebný“ efekt
  8. Navození spánku
  9. Způsobí, že vám přeběhne mráz po zádech nebo se vám naježí vlasy
  10. Rozšíření zornic a spuštění reakce „bojuj nebo uteč“
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze