Některé osobnostní rysy ve stáří způsobují poruchy kognitivních funkcí

Některé osobnostní rysy ve stáří způsobují poruchy kognitivních funkcí
Fotografie: unsplash.com
  • Neurotičtí lidé mají vyšší pravděpodobnost dřívějšího poškození kognitivních funkcí
  • Později se známky poškození projeví u svědomitých a extrovertních lidí
  • Studie zkoumala osobnostní rysy u dvou tisíc lidí od roku 1997

Nová studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Personality and Social Psychology odhalila, že některé osobnostní rysy mohou být klíčovým faktorem v tom, zda se u lidí v pozdějším věku objeví poškození kognitivních funkcí. Známky poškození kognitivních funkcí se projeví později u svědomitých a extrovertních lidí. Oproti tomu neurotici měli vyšší pravděpodobnost snížení kognitivních funkcí v dřívějším věku.


Studie zkoumala osobnostní rysy téměř 2 tisíc lidí, kteří se účastnili projektu Rush Memory and Agin Project. Studie začala v roce 1997 a zkoumala, jakou roli hrají tři klíčové osobnostní rysy (svědomitost, extroverze a neuroticismus) v souvislosti s tím, jak lidé reagovali na úbytek kognitivních funkcí v pozdějším věku. Neurotičtí lidé jsou více náchylní k emocionální a celkové duševní labilitě. Často vnímají drobné frustrace jako beznadějné a ohrožující. Svědomití lidé jsou organizovaní a cílevědomí. A extroverti jsou velmi společenští a nadšení ze života.

Lidé s vysokým skóre svědomitosti nebo nízkým skóre neuroticismu měli v průběhu studie výrazně nižší pravděpodobnost rozvoje úbytku kognitivních funkcí. Každých dalších 6 bodů, kterých člověk dosáhl na stupnici svědomitosti, bylo spojeno se snížením rizika o 22 % z přechodu normálních kognitivních funkcí do mírně poškozených. Podle autorů studie s rostoucí mírou neuroticismu rostlo i riziko přechodu do kognitivního úpadku nebo demence. Každých dalších 7 bodů na stupnici bylo spojeno se zvýšením rizika o 12 %.


„Osobnostní rysy odrážejí relativně trvalé vzorce myšlení a chování, které mohou ovlivnit zapojení do zdravého/nezdravého chování a myšlenkových vzorců v průběhu života. Akumulace celoživotních zkušeností pak může přispět k náchylnosti ke konkrétním onemocněním nebo poruchám, stejně jako přispět k individuálním rozdílům ve schopnosti odolávat neurologickým změnám souvisejícím s věkem,“ uvedla pro cnn.com vedoucí autorka studie Tomiko Yoneda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze