Neuralink míří do klinického testování, už brzy by mohl pomáhat paralyzovaným

Neuralink míří do klinického testování, už brzy by mohl pomáhat paralyzovaným
Fotografie: Neuralink
  • Neuralink slouží pro ovládání strojů myšlenkami
  • Prozatím demonstroval svoje schopnosti při testech na zvířatech
  • Firma nyní shání ředitele klinických testů

Mezi nejznámější aktivity Elona Muska patří Tesla nebo SpaceX a navazující Starlink, případně kontroverzní počiny okolo akcií a kryptoměn. Jedna z méně známých činností by však mohla změnit to, jakým způsobem ovládáme elektroniku. Neuralink by to mohl nejprve změnit pro plně paralyzované pacienty, později možná pro nás všechny. Elon Musk ostatně v jednom ze svých vyjádření slibuje, že pomocí Neuralinku může někdo plně paralyzovaný ovládat mobilní telefon rychleji než zdravý člověk pomocí prstů. Stejně působivé jsou i ukázky, které vzešly z testování na zvířatech. Základní schopnosti ukazuje prase Gertruda, opice hrající videohry je pak velice konkrétní demonstrací schopností systému.


Testy na zvířatech jsou zřejmě u konce, protože se firma plánuje přesunout ke klinickým zkouškám. Naznačuje to pracovní inzerát, v němž firma shání vedoucího pracovníka. Jeho kvalifikační požadavky zcela jasně ukazují, že nyní je prioritou protlačit schvalovací proces přes byrokracii Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), k čemuž bude nutné doložit bezpečnost a funkčnost celého projektu pomocí řady testů.

Tyto informace bohužel nedovolují odvodit nějaký časový rámec, nicméně podobné schvalovací procesy jsou spíše otázkou let. Je však pravděpodobné, že ještě letos by mohl Neuralink dostat první člověk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze