Nevrácená videokazeta dostala ženu do problémů po 22 letech

Nevrácená videokazeta dostala ženu do problémů po 22 letech
Fotografie: JC Gellidon, unsplash.com
  • Žena z Texasu zapomněla před 22 lety nejspíše vrátit videokazetu
  • To vedlo až k zatčení
  • Kromě toho se to i negativně podepsalo na jejím životě

Byla by to svého druhu příjemná zpráva, která se veze na retro vlně, samotné jádro příběhu je však hořké. Videokazety známé pod zkratkou VHS pro mnohé z nás představují šťastné vzpomínky na dětství, pro jiné je to zase technologický zlom v tom ohledu, že i běžný domácí divák dostal svobodu nad volbou obsahu, a nebyl tak odkázán na lineární vysílání.

Vsuvka pro později narozené: videokazety jsou fyzické médium umožňující zaznamenat několik hodin záznamu. Ten jste si mohli pořídit z televizního vysílání, případně si kupovat originální videokazety nebo si je za mírný poplatek půjčit ve videopůjčovně, což je taková analogová obdoba Netflixu, která v českých zemích dosáhla vrcholu popularity v devadesátých letech.

Přesně tak to před 22 lety udělala i Caron McBrideová z amerického Texasu. Konkrétně si v roce 1999 vypůjčila Příběhy mladé čarodějnice Sabriny, aniž by kazetu později vrátila, o čemž informoval okcfox.com. Jak moc je tato doba vzdálená ukazuje i fakt, že síť zmiňovaných videopůjčoven ukončila provoz v roce 2008 a poslední výrobce VHS kazet v Japonsku „zavřel krám“ překvapivě teprve před pěti lety. Záznam ve státních databázích o zpronevěře však zůstal celou tu dobu a na ženu udeřil v tu nejméně vhodnou dobu – když se vydala vyřídit si nové doklady kvůli změně jména po sňatku.

Samotné zatčení a stíhání se kvůli promlčení podařilo po zásahu právníků zrušit, žena ale má podezření, že zapomenutá kazeta nebude jen nakonec vtipnou historkou. Vybavuje si totiž, že jí byla několikrát zamítnuta žádost o zaměstnání, aniž by k tomu byl objektivní důvod. Potenciální zaměstnavatel nejspíše při prověřování dotyčné narazil na záznam o zpronevěře. Příběh tak poukazuje spíše na selhání úřadů, v němž je videokazeta spíše symbolem. Ukazuje se ale také, že dnešní způsoby beznosičové distribuce mají jednu nespornou výhodu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze