Nové vakcíny proti koronaviru se nedočkáme, výrobce raději odstoupil z hodnocení

1
Nové vakcíny proti koronaviru se nedočkáme, výrobce raději odstoupil z hodnocení
Fotografie: unsplash.com
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ukončila průběžné hodnocení (rolling-review) vakcíny proti COVID-19 společnosti CureVac AG
  • Stalo se tak poté, co společnost informovala agenturu, že z procesu odstupuje

Od února 2021 Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA průběžně hodnotí údaje o této vakcíně. V době stažení žádosti EMA dosud obdržela neklinické (laboratorní) údaje, údaje z probíhajících klinických studií, údaje o kvalitě a výrobním postupu vakcíny a plán řízení rizik (RMP).


Přestože agentura EMA urychlila revizi údajů, některé otázky týkající se kvality vakcíny, ovlivňující poměr přínosů a rizik vakcíny nebyly dosud dostatečně odpovězeny. Dále je tu skutečnost, že výsledky hlavní studie ukázaly pouze mírnou účinnost vakcíny u dospělých.


Ve svém dopise společnost CureVac AG uvedla, že odstoupila, protože se rozhodla zaměřit své úsilí na jiný program vývoje vakcín proti COVID-19. Odstoupení znamená, že agentura EMA již dále nepřezkoumává údaje o této vakcíně. Společnost si vyhrazuje právo požádat v budoucnu o další průběžný přezkum nebo podat žádost o registraci.