Odysseus byl uveden do hibernace. Přežije lunární noc?

Odysseus byl uveden do hibernace. Přežije lunární noc?
Fotografie: Intuitive Machines
  • Lander přistál na Měsíci 23. února a od té doby poslal více jak 350 MB vědeckých dat
  • Modul byl nyní uveden do offline módu, jelikož v místě začíná lunární noc
  • Zda se mu podaří přežít mrazivé teploty, není jisté

Lunární modul Odysseus společnosti Intuitive Machines má svoji misi aktuálně ukončenou. Na jižním měsíčním pólu začíná Lunární noc a lander tak byl vypnut. Po dobu mise bylo nasbíráno více jak 350 MB vědeckých dat, která budou následně analyzována. Odysseus zaslal na Zemi také několik snímků z měsíčního povrchu, kde jde vidět, že jedna jeho noha je zlomená, což způsobilo převrácení modulu na bok.

Během sestupu a přistání byla shromážděna naváděcí a navigační data, která v budoucnu pomohou zlepšit přesnost přistání a všechna tři užitečná zatížení, která byla navržena pro provoz na povrchu, obdržela data,uvedla NASA v aktualizaci. Odysseus na Měsíc dovezl šest přístrojů NASA a šest přístrojů od soukromých společností.

Lander Nova-C se stal zcela prvním soukromým přístrojem, který dosedl na povrch Měsíce. Zároveň se tak Spojené státy vrátily po více jak 50 letech na Měsíc. Na povrchu přistál 23. února po nejistém klesání, kdy kvůli rychlosti jednou nohou zavadil o povrch. Před dosednutím měl vypustit také kameru EagleCam, která měla nafotit přistání. Kvůli potížím ale byla vypuštěna později, a ačkoliv se ji podařilo vylétnout z landeru, snímky se zpět na Zemi nedostaly. Univerzita, na které byl přístroj zkonstruován, uvedla, že je problém mezi přenosem dat z EagleCam do modulu.


Pozemní tým nyní bude čekat na to, zda se podaří Odysseovi přežít lunární noc a se začátkem dne se jej pokusí znovu oživit. Zda přístroje vydrží teploty sahající až k -130 °C není vůbec jisté. Lander k tomu nebyl přizpůsoben, ale stejně tak tomu bylo i u modulu SLIM, který tyto mrazivé teploty přečkal a znovu navázal kontakt se Zemí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze