OneWeb vynesl satelity na oběžnou dráhu pomocí indické rakety

OneWeb vynesl satelity na oběžnou dráhu pomocí indické rakety
Fotografie: OneWeb
  • OneWeb vypouštěl satelity dříve pomocí rakety Sojuz
  • Společnost má na oběžné dráze již přes 70 % všech satelitů pro dosažení celosvětového pokrytí

Společnost OneWeb sídlící v Londýně má za cíl vybudovat širokopásmové satelitní internetové služby. Na nízkou oběžnou dráhu chce vypustit celkem 648 satelitů. Společnost dříve vypouštěla satelity na raketách Sojuz a poslední start uskutečnila letos v únoru. Další naplánované lety byly kvůli sankcím zrušeny, OneWeb tak hledal náhradu. Našel ji u SpaceX a u NewSpace Indina Limited (NSIL). O víkendu se tak podařilo vynést 36 satelitů pomocí indické rakety GSLV Mark III.

Pro raketu to byl již pátý start a pro Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO) vynesení satelitů znamenalo největší komerční zakázku. Satelity dohromady vážily téměř 6 tun, což z nich udělalo pro raketu doposud nejtěžší užitečné zatížení. Ta je však schopna se svou výškou 43,5 metru na nízkou oběžnou dráhu vynést až 8 tun.


OneWeb v prohlášení uvedl, že na oběžné dráze je nyní 462 satelitů, což představuje více než 70 % z celkového plánu. „Dnešní spuštění je pro OneWeb významným milníkem. Tato nová fáze našeho spouštěcího programu z Indie nás přivádí o krok blíže nejen ke zvýšení našeho globálního pokrytí, ale také k poskytování konektivity v Indii a jižní Asii, zejména pro komunity, které to nejvíce potřebují,“ řekl výkonný předseda OneWeb Sunil Bharti Mittal.

Společnost chce dosáhnout globálního pokrytí v roce 2023. „Dnešní událost je pro zemi a indický vesmírný program velmi historická. Interakce s OneWeb byla bezproblémová – od přijetí satelitů až po injekci. Týmy ISRO a OneWeb fungovaly jako rodina,“ uvedl Shri. Somanath S, předseda ISRO.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze