Japonsko k Měsíci neodletělo. Počasí přerušilo misi na neurčito

Japonsko k Měsíci neodletělo. Počasí přerušilo misi na neurčito
Fotografie: JAXA
  • Raketa měla odstartovat z japonského vesmírného centra dnes nad ránem
  • Kvůli větru agentura odložila start na neurčito
  • Do vesmíru bude vypuštěn teleskop nové generace a lander, který by měl přistát na Měsíci

Dnes brzy ráno měla odstartovat z vesmírného centra Tanegashima v Japonsku raketa H-IIA 202, která měla vynést do vesmíru dvě užitečná zatížení. Prvním je satelit XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) a druhým je SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon). SLIM je první japonskou misí, která se pokusí přistát na Měsíci. Lander by měl přistát v oblasti Marius Hills Hole a prozkoumat měsíční povrch.

Start mise byl již jednou odložen o den a nyní Japonská vesmírná agentura (JAXA) uvedla, že původně dnešní start znovu odkládá, ale tentokrát na neurčito. Na vině je opět počasí, které je pro start rakety kvůli větru nepříznivé. Nové datum agentura nejspíše oznámí až po přezkoumání dalších možností. Dnešní start byl však zrušen jen necelých 30 minut před koncem odpočtu.

XRISM, který raketa ponese na svém vrcholu, je vesmírný dalekohled nové generace. Na jeho vývoji se kromě JAXA podílela NASA i ESA a astronomům poskytne nový pohled na rentgenovou oblohu. „Některé z věcí, které doufáme, že budeme studovat pomocí XRISM, zahrnují následky hvězdných explozí a částicové výtrysky s rychlostí blízkou světla vypuštěné supermasivními černými dírami v centrech galaxií,“ řekl Richard Kelley, hlavní výzkumník XRISM NASA.


Vesmírný dalekohled dokáže podle popisu NASA detekovat rentgenové záření s energiemi v rozmezí od 400 do 12 000 elektronvoltů, přičemž energie viditelného světla se pohybuje někde mezi 2 až 3 elektronvolty. To umožní vědcům sledovat ve vesmíru objekty, které mají obrovskou gravitaci. Stejně jako Webbův teleskop, i XRISM po vypuštění do vesmíru bude následující měsíce kalibrovat veškeré svoje přístroje, než bude uveden do plného provozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze