Orion úspěšně provedl zážeh motorů a je na cestě k Zemi

Orion úspěšně provedl zážeh motorů a je na cestě k Zemi
Fotografie: NASA
  • Orion se přiblížil k povrchu Měsíce na 127 km
  • Na odvrácené straně Měsíce provedl zážeh motorů, který trval přes tři minuty
  • Kosmická loď přistane do Tichého oceánu 11. prosince

Nedělní den byl pro NASA plný plánování – bylo potřeba se připravit na zažehnutí motorů, aby se kosmická loď Orion dostala na správnou trajektorii zpět k Zemi. Ve stejný den navíc Orion detekoval problém. „Orion zaznamenal problém s jednotkou distribuce napájení, ve které byly vypnuty čtyři omezovače proudu s přídržným proudem. Týmy potvrdily, že systém je v pořádku a úspěšně obnovily navazující komponenty. Nedošlo k přerušení napájení žádných kritických systémů ani k žádným nepříznivým účinkům na navigačních nebo komunikačních systémech Orionu,“ uvedla NASA.

Dnes před 18. hodinou středoevropského času se Orion přiblížil k měsíčnímu povrchu na 127 kilometrů a provedl zážeh, který trval téměř tři a půl minuty. Zážeh proběhl ve chvíli, kdy se Orion nacházel na odvrácené straně Měsíce, a tak došlo k přerušení komunikace. NASA po obnovení spojení potvrdila, že zážeh byl úspěšný a Orion míří k Zemi. Aktuálně je vzdálený od Země necelých 400 000 kilometrů.


Po dobu cesty budou provedeny již pouze malé korekce trajektorie, aby Orion dopadl do Tichého oceánu. Návrat by měl proběhnout 11. prosince, kdy zároveň dojde k poslednímu a nejdůležitějšímu testu – průlet Orionu zemskou atmosférou a dopadu do vody. Orion musí prokázat, že jeho tepelné štíty dokáží udržet vnitřek kabiny bezpečný pro budoucí posádku a zároveň musí celou kosmickou loď zpomalit, aby se poté mohly otevřít padáky pro další zpomalení a bezpečné přistání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze