Oscarové filmy I.

To nejlepší z Disney+
Oscarové filmy I.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme se podívali na sci-fi filmy
  • Dnes začneme procházet snímky, které v minulosti získaly Oscara
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Předávání Cen Akademie se nezadržitelně blíží. Už 13. března proběhne 95. ročník udílení Oscarů. My jsme se rozhodli vám do té doby přinést nabídku nejlepších oceněných snímků, které má Disney+ v nabídce.

Alenka v říši divů (Alice in Wonderland)

Americký snímek, který natočil režisér Tim Burton na motivy stejnojmenné knihy od autora Lewise Carrolla. V hlavních rolích se představili Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway a další. Snímek kombinuje všechny možné dostupné digitální a vizuální efekty a filmové triky s účinkováním reálných lidí. Alenka v říši divů vyhrála hned dva Oscary, a to za Nejlepší výpravu a Nejlepší kostýmy. Film získal kladné recenze od kritiků i diváků. Přišel do kin 4. března 2010.

Alenka Kingsleyová je 19letá dívka, která má v dětství špatné sny a jediný, kdo ji vždy utiší, je její otec. Ten však zanedlouho zemře a jí se noční můry vrátí. O 13 let později je z Alenky dospívající dívka, kterou chce její matka provdat za hloupého a namyšleného Hamishe. Alenka ale nechce, a tak uteče do lesa. Tam potká králíka ve vestě a sleduje ho. Nečekaně spadne do hluboké díry a ocitne se v místnosti, kde jsou malinké dveře. Když se jí povede z místnosti dostat, ocitne se v podivném světě, ve kterém už byla, ale to si nepamatuje. Na své cestě říší potká mnoho pozoruhodných postav, například bláznivého Kloboučníka nebo krásnou Bílou královnu.

Zajímavosti

  • Původně měla roli Alenky ztvárnit herečka Anne Hathaway. Ta ale odmítla a navrhla, že bude hrát Bílou královnu.
  • Celý snímek je natáčen ve studiu před zeleným plátnem.
  • Oči Kloboučníka jsou o 15 % větší než oči jeho představitele Johnnyho Deppa.

Krásný pohádkový příběh, o kterém bych ani neřekla, že byl natočen už před 13 lety. Alenka je pro mnoho dívek vzorem v tom, že se nemusí bát jít za svými sny. Moc ráda se do říše divů za Kloboučníkem a kočkou Šklíbou vracím.

Cruella

Americké drama Cruella natočil režisér Craig Gillespie na motivy knihy Sto a jeden dalmatinec od autorky Dodie Smith. Jedná se o třetí hranou adaptaci knihy. V hlavní roli se představila Emma Stone. Dále ve snímku hrají Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, Emily Beecham, Kirby Howell-Baptiste a Mark Strong. Práce na natáčení začaly už v roce 2013. Snímek se natáčel v Anglii. Cruella byla nominovaná na dva Oscary, z nichž jednoho získala, a to za Nejlepší kostýmy. Premiéra proběhla 10. června 2021. Tvůrci v současné době pracují na pokračování, ve kterém se opět v hlavní roli představí Emma Stone.

V době londýnské punckrockové revoluce v 70. letech se na módní scéně objevila mladá, chytrá a velice kreativní dívka Estella, která udělá všechno proto to, aby se prosadila ve světě módy. Je ale také velkou podvodnicí. Spřátelí se s dvojicí zlodějů, kteří si ji hned oblíbili. Aby Estella uspěla, musí získat pozornost módní legendy, baronky von Hellman. A to nejen jako její asistentka. Musí ji zaujmout jako návrhářka. V tu chvíli dá průchod své temné stránce, svému alter egu Cruelle, která zaujme každého včetně baronky.

Zajímavosti

  • Tvůrcům při natáčení pomáhala Glenn Close, jež ztvárnila Cruellu ve filmech 101 dalmatinů a 102 dalmatinů.
  • O roli baronky usilovaly také herečky Nicole Kidman, Julianne Moore nebo Demi Moore.

Člověk do poslední chvíle vlastně neví, co od snímku čekat. Je to pohádka, komedie, nebo drama? Z vlastního pohledu bych řekla, že během sledování zjistíme, že můžeme pozorovat prvky ze všech těchto žánrů. Emma Stone je v roli skvělá. Cruellu zahrála bez jediné chybičky.

Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest)

Snímek Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže natočil režisér Gore Verbinski, stejně jako první díl. Scénář napsali Ted Elliott a Terry Rossio. V hlavních rolích se představili Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgård, Bill Nighy a další. Snímek byl nominován na čtyři Oscary, získal pouze jednoho za Nejlepší vizuální efekty. Kladné recenze dostal od kritiků i diváků. Premiéra filmu proběhla 3. srpna 2006. Tvůrci aktuálně pracují na snímku Piráti z Karibiku 6.

Kapitán Jack Sparrow se na svou druhou výpravu vrací s krvavým dluhem. Svou duši totiž upsal samotnému Davymu Jonesovi, který je mocným vládcem hlubin oceánu a kapitánem tajemné lodi Bludný Holanďan, které se žádná jiná loď nevyrovná. Pokud Jack nenajde způsob, jak z této dohody vyváznout, čeká ho celý posmrtný život na palubě lodi v roli otroka, který musí Jonesovi sloužit. Jack hledá pomoc u svého přítele Willa Turnera a Elizabeth Swannové, kteří zrovna plánují svatbu. Will při své plavbě potká svého dlouho ztraceného otce Billa. Navíc jim jejich výpravu naruší i lovec pirátů lord Cutler Beckett z Východoindické společnosti, který by chtěl získat Truhlu mrtvého muže pro sebe. Díky ní by mohl ovládnout Davyho Jonese a celou jeho posádku.

Zajímavosti

  • V tomto snímku byly použity záběry Tortugy, které tvůrci nepoužili v prvním díle.
  • Film se natáčel v Kalifornii, na Bahamách a na ostrovech Dominika, Svatý Vincenc a Grenadiny.
  • V Číně je Truhla mrtvého muže zakázaná kvůli vyobrazení kanibalismu, který je součástí děje.

Piráti z Karibiku jsou nestárnoucí klasika. Nejvíce mě baví první a druhý díl. Johnny Depp je neskutečný herecký chameleon a postavou Jacka Sparrowa to opět dokázal.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze