Oscarové filmy II.

To nejlepší z Disney+
Oscarové filmy II.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme začali procházení snímků, které získaly Oscara
  • Dnes budeme pokračovat a podíváme se na oceněné animované filmy
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Předávání Cen Akademie se nezadržitelně blíží. Už 13. března proběhne 95. ročník udílení Oscarů. My jsme se rozhodli vám do té doby přinést nabídku nejlepších oceněných snímků, které má Disney+ v nabídce.

Encanto

Animovaný snímek Encanto natočili režiséři Jared Bush, Byron Howard a Charise Castro Smith. Scénář napsali dva z nich, a to Jared Bush a Charise Castro Smith. Jedná se o 60. film produkovaný filmovým studiem Walt Disney Animation Studios. V originálním znění své hlasy postavám propůjčili Stephanie Beatriz, John Leguizamo, Diane Guerrero, Ravi Cabot-Conyers, Angie Cepeda a další. Snímek byl nominován na tři ceny Oscar, z toho získal jednu za Nejlepší animovaný film. Také ohlasy kritiků byly velice pozitivní. Film byl uveden do kin 25. listopadu 2021.

Kouzelný příběh nás zavede do kouzelného domu rodiny Madrigalových. Tento dům se nachází v městečku v kolumbijských horách na kouzelném místě jménem Encanto. Díky kouzlu Encanta získá každé dítě speciální dar, například schopnost léčit, rozumět zvířatům nebo měnit svoji podobu. Takový dar získalo každé dítě z rodiny Madrigalů, kromě dívky jménem Mirabel. Ta po celý život nechápe, proč zrovna ona svůj dar nezískala. Kouzlo Encanta se začne pomalu ztrácet. Díky tomu Mirabel zjistí, že právě ona má v sobě ten největší dar i bez kouzel a díky ní neztratí rodina naději ani v té nejhorší situaci.

Zajímavosti

  • Mirabel je první dívkou v hlavní roli snímku od Disney, která nosí dioptrické brýle.
  • Slovo Encanto ve španělštině znamená kouzlo, půvab nebo čáry.

Další krásná pohádka od Disney, která v sobě nese i určité ponaučení. Milý příběh, který krásně vykreslenými postavami zaujme i dospělé. Snímek jsem viděla nedávno poprvé a nemohla jsem se na celkové prostředí vynadívat.

Duše (Soul)

Americký animovaný snímek, který natočili režiséři Pete Docter a Kemp Powers. Oba společně s Mikem Jonesem pracovali na scénáři. V originálním znění své hlasy postavám propůjčili Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga a další. Pete Docter začal pracovat na výzkumu pro film už v roce 2016. Zajímal se o původ lidské osobnosti a filosofické přesvědčení nazývané determinismus, které zastává názor, že každá událost nebo stav věcí je důsledkem předchozích událostí na principu kauzality a pevně daných zákonitostí. Duše získala tři nominace na Oscara, z nichž získala dva za Nejlepší animovaný film a Nejlepší hudbu. Snímek měl premiéru na Disney+ 25. prosince 2020.

Tvůrci animovaného filmu V hlavě vytvořili další zajímavý animák, který se tentokrát zaměřuje na lidskou duši. V něm nahlédneme do života středoškolského učitele hudební výchovy Joea Gardnera, který dostane životní šanci hrát ve slavném jazzovém klubu. Z klubu odchází s velikým nadšením a při přecházení silnice si nevšimne, že je před ním otevřený kanál. Tento chybný krok ho však stojí život. Dostane se do Neznáma před, kde je spousta nenarozených duší, které na tomto místě získávají své vlastnosti, zlozvyky i návyky předtím, než se dostanou na Zemi do svého těla. Joe ale nechce zemřít, chce se dostat zpět na Zemi a v jazzovém klubu ukázat svůj talent. Potká duši číslo 22, která na Zemi vůbec nechce. Dostane se Joe zpět na Zem a změní duše 22 svůj názor na život?

Zajímavosti

  • Vzhled některých postav byl inspirován kresbami Pabla Picassa.
  • Jedná se o první snímek od Pixaru, kde má hlavní postava černou pleť.

Snímek Duše nechá diváky nahlédnout do našeho nitra podle představivosti tvůrců. Musím říct, že o trochu více mě bavil snímek V hlavě. Ale to je pouze můj názor. Každý příběh byl natočen v úplně jiném stylu.

Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

Americký animovaný snímek, který natočili režiséři Bob Persichetti, Peter Ramsey a Rodney Rothman na motivy komiksů od Marvel Comics. Scénář napsali Phil Lord a Rodney Rothman. V originálním znění své hlasy postavám propůjčili Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry a další. Snímek byl nominován na Oscara za Nejlepší animovaný film a cenu i získal. Film se dočkal velmi pozitivního přijetí u kritiků i diváků. Premiéra snímku proběhla 13. prosince 2018. V letošním roce přijde do kin pokračování s názvem Spider-Man: Napříč paralelními světy.

Miles Morales je dospívající kluk, který chodí na soukromou školu a snaží se naplnit očekávání svých rodičů. Je velkým obdivovatelem Spider-Mana, kvůli čemu má často spory se svým otcem, policistou Jeffersonem Davisem. Více si rozumí se svým strýcem Aaronem Davisem, který Milese podporuje. Jedním z jeho zájmů jsou graffiti. Aaron jednou zavede Milese do opuštěné části metra, kde Milese kousne pavouk a on získá stejné schopnosti, jako má Spider-Man. Snaží se sehnat strýce, ale nemůže jej najít. Vrátí se tedy zpět do metra, aby našel pavouka, který ho kousnul. Místo toho se stane svědkem boje Spider-Mana a Green Goblina. Ten chrání urychlovač, který postavil Kingpin, aby otevřel bránu do paralelních světů. Spider-Man je při souboji zraněn. Dá Milesovi USB disk, který dokáže urychlovač zničit. Poté Kingpin Spider-Mana zabije. Naní se musí Miles stát novým Spider-Manem. Brzy ale zjistí, že on není jediným Spider-Manem v tomto vesmíru.

Zajímavosti

  • Ve snímku byla použita kombinace počítačové animace s ruční kresbou.
  • Na snímku pracovalo 180 animátorů.

Tento animovaný film mám moc ráda. Nudit se u něj nebudu děti ani dospělý. Pokud je snad mezi vámi někdo, kdo snímek ještě neviděl, velice doporučuji.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze