Po více jak roce měla dnes odstartovat raketa Blue Origin. Problémy start odložily

Po více jak roce měla dnes odstartovat raketa Blue Origin. Problémy start odložily
Fotografie: Blue Origin
  • Raketa měla odstartovat po 15měsíční pauze a vynést na oběžnou dráhu náklad
  • Blue Origin nejdříve start posunul a následně zcela zrušil
  • Poslední let proběhl v září minulého roku, kdy došlo k anomálii a nosná raketa byla zničena

Dnes odpoledne měla odstartovat raketa společnosti Blue Origin po 15měsíční pauze, kdy byly obě rakety, se kterými společnost létá, odstaveny na základě anomálie, která předčasně ukončila poslední misi bez lidské posádky 12. září minulého roku. Nosné rakety jsou znovupoužitelné a společnost, stejně jako Virgin Galactic, letí s platícími zákazníky na okraj vesmíru, kde zažijí několik minut beztíže a poté se vrátí zpět na Zemi.

Dnešní mise NS-24 obsahovala celkem 33 užitečných zatížení a 38 000 pohlednic Club of the Future od studentů z celého světa. Podle popisu mise je více jak polovina nákladu vyvinuta s podporou NASA. Pro společnost to měl být 24. start a celkově 13. mise, která by nesla užitečné zatížení. Znovupoužitelná není pouze nosná raketa, ale i kapsle, motor a padáky. Raketa je poháněna kapalným kyslíkem a vodíkem, což znamená, že při vypuštění neprodukuje žádné uhlíkové emise.

Společnost nejdříve živé vysílání několikrát posunula a později na sociální síti X uvedla, že start odkládá na neurčito kvůli problémům s pozemním systémem a nové informace poskytne brzy. Nejspíše se tak bude nejdříve muset odstranit závada a teprve poté společnost oznámí nové datum startu.


Co bylo příčinou tak dlouhé odstávky rakety?

Firma miliardáře Jeffa Bezose Blue Origin, posílá vesmírné turisty na okraj vesmíru a mimo jiné dostává na oběžnou dráhu užitečná zatížení. Při posledním letu, který naštěstí proběhl bez lidské posádky, došlo minutu po startu k anomálii a kapsle tak sepnula únikový systém, odpojila se od rakety a bezpečně přistála s pomocí padáků na zem bez poškození. Blue Origin později vydal k letu ze září minulého roku prohlášení, že příčinou nehody bylo tepelně-strukturální selhání trysky motoru a kapsle bezpečně přistála i s užitečným zatížením bez poškození. Ochranné systémy tedy zafungovaly přesně tak, jak se od nich očekávalo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze