Přinášíme vám několik rad, jak lépe zvládnout návrat do práce po svátcích

Přinášíme vám několik rad, jak lépe zvládnout návrat do práce po svátcích
Fotografie: unsplash.com
  • V prvních pracovních dnech na sebe nevyvíjejte přehnaný tlak
  • Odborníci radí vstávat dřív, po ránu se protáhnout a nastavit si realistické očekávání
  • Pokud se i nadále bojíte vrátit do práce, možná je na čase změnit ji

Přepnout zpět do pracovního režimu po několika dnech odpočinku, rozbalování dárků, nekonečného ochutnávání všemožných dobrot a silvestrovských oslavách může být pro mnoho z nás nepříjemné. Ale i když kouzlo vánočních svátků už pominulo, nemusí být návrat do pracovního režimu depresivní. „První týden v roce je jako zahřívací kolo. Nevyvíjejte na sebe příliš velký tlak. Snažte se být pozitivní a těšte se na všechno, co vám v novém roce čeká,“ uvedl pro cnbc.com ředitel HR firmy Assistantly Laith Masarweh. Pojďme se podívat na pár tipů, které by vám návrat do práce mohly usnadnit.

Vstávejte dříve

V prvních dnech po návratu do práce je lepší vstávat dříve. Díky tomu se můžete vyhnout některým obavám, které po návratu do práce můžete cítit. Laith Masarweh navíc lidem doporučuje začít den rychlou chůzí, během nebo krátkým protažením, které má pozitivní vliv na myšlení. Pokud vás ranní cvičení nebaví, můžete zkusit pětiminutovou meditaci nebo cvičení hlubokého dýchání, abyste uklidnili mysl a spustili uvolňování endorfinů.


Nastavte si realistické očekávání

Velká část lidí se bojí vrátit do práce kvůli hoře nepřečtených e-mailů a tlaku, který by mohl přijít od nadřízených. „Právě se vracíme z dovolené, nikdo by neměl očekávat, že máte přečtené všechny e-maily a vyřešili všechny problémy, které se mohly objevit ještě na konci roku. Být proaktivní při sdělování toho, na čem pracujete a čeho máte hodně, je užitečné, protože potom lidé přesně vědí, co od vás mohou očekávat,“ uvedla viceprezidentka globální HR společnosti Adecco Group Jâlie Cohen.

Nechte si ve svém rozvrhu čas na zábavu

I když je důležité být produktivní v práci poté, co jste měli mezi svátky volno, začátek nového roku by měl být stále radostný a pohodový. „Vždycky zjišťuji, že začátek nového roku má kouzlo, dokonce i v práci,“ říká André Heinz z Celonisu. „Snažím se pěstovat tuto radost tím, že si se svým týmem naplánuji společné akce, ať už je to večeře nebo pauzy při práci, kdy si můžeme popovídat o tom, co nás čeká a na co se těšíme v novém roce.“

„Máte-li v kalendáři událost, na kterou se můžete těšit, ať už je to káva se starým kolegou nebo týmová večeře, máte už něco, na co se můžete těšit a může vám to usnadnit návrat do práce,“ vysvětluje Heinz.

Pokud vám ani jedna z těchto rad nepomůže, pak si poslechněte, co vám radí váš vnitřní hlas. „Pokud si uvědomíte, že se opravdu bojíte vrátit se do práce, možná je na čase zvážit změnu kariéry. Je normální být naštvaný, když prázdniny skončí, ale pokud nejste ani trochu nadšení z návratu do práce, je to známka toho, že tato práce pro vás nemusí být vhodná,“ vysvětluje Laith Masarweh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze