Neděle je pro mnohé z nás depresivní. Jak se tohoto pocitu zbavit?

Neděle je pro mnohé z nás depresivní. Jak se tohoto pocitu zbavit?
Fotografie: unsplash.com
  • Neděle je nejnešťastnější den v týdnu
  • Deprese mohou způsobit obavy z pracovního týdne
  • Zbavit se úzkostí můžete tak, že před víkendem doděláte rozdělanou práci nebo si během týdne naplánujete zábavné aktivity

Neděle je dobrou příležitostí, kdy se potkat s přáteli, dohnat ztracený spánek nebo se zotavit z kocoviny. Ale nedělní odpoledne je pro mnohé z nás depresivní. Mohou také přijít pocity úzkosti a smutku. Výsledky studie ukázaly, že neděle je nejnešťastnější den v týdnu. Podle cnn.com existuje řada důvodů, proč může být neděle depresivní. Velkou roli může hrát například to, jak strávíte víkend.

Strávit celý víkend hraním počítačových her není úplně dobrý nápad. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří tráví hodně času u počítače, mají obecně větší problém s úzkostmi. Také nadměrné pití alkoholu může způsobit pokles nálady a větší úzkosti. Pokud jste tedy strávili sobotní noc na party, mohlo by to vysvětlovat, proč se v neděli cítíte smutní nebo v depresi.


Mnoho lidí má v neděli špatnou náladu kvůli práci, kterou v pátek nedodělali. Očekávání z prvního pracovního dne a práce, kterou budete muset zvládnout, může také způsobit úzkost. Ale ani práce přes víkend není řešením. Sice možná doděláte resty z uplynulého týdne, ale nemáte čas na odpočinek – tím by se vaše duševní zdraví mohlo ještě zhoršit. Pokud patříte mezi ty, kteří nemají neděle v oblibě, máme pro vás pár rad, jak se s takovými pocity lépe vyrovnat.

Dokončete všechnu rozdělanou práci

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout nedělním depresím, je zabránit jejich vzniku. To znamená v pátek dokončit všechny úkoly, které musíte udělat před víkendem, místo toho, abyste takové věci dělali až v pondělí ráno. Pokud víte, že musíte v pondělí dodělat práci z pátku, může to na vás mít řadu dopadů, například se vám bude špatně spát a v neděli vám myšlenky na nedodělanou práci budou kazit náladu.

Pokud jste uprostřed dlouhodobého projektu, pokuste se alespoň dokončit milník, který ve vás vyvolá pocit, že další kapitola vaší práce je dokončena a uzavřena.

Pozitivní očekávání

Pravděpodobně největším důvodem pro pocit úzkosti v neděli večer je strach z práce, která vás čeká následující týden – hlavně z úkolů, které nemáte v oblibě. S tímto pocitem by vám mohlo pomoci, když si v neděli naplánujete události a aktivity, na které se během následujícího týdne můžete těšit. To vám pomůže vyvážit negativní emoce a vy se budete cítit pozitivněji. Zkuste si na neděli vytvořit novou rutinu, ve které si naplánujete zábavné věci, které můžete během týdne dělat. Může to být například setkání s přáteli, návštěva kina nebo večeře v restauraci.

Zapište si to

Pokud se u vás nedělní deprese opakují, ale vy nemáte ponětí, co je způsobuje, věnujte sami sobě 20 minut času a své myšlenky a pocity si zapisujte. Toto jednoduché cvičení vám pomůže zjistit, co vaše úzkostné myšlenky způsobuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze