Posilování svalů snižuje riziko úmrtí až o 20 %

Posilování svalů snižuje riziko úmrtí až o 20 %
Fotografie: unsplash.com
  • Posilování po dobu 30 až 60 minut jednou týdně snižuje riziko úmrtí, srdečních chorob a rakoviny o 10 až 20 %
  • Doporučuje se dva dny v týdnu procvičovat hlavní svalové skupiny a každý týden se věnovat 150 minut středně intenzivnímu pohybu

Nová celosvětová analýza ukazuje, že půl hodinky posilování týdně může pomoci snížit riziko úmrtí z jakékoli příčiny až o pětinu. Stačí si udělat čas na kliky, zvedání činek nebo poctivé zahradničení. Výzkumníci z Japonska sledovali dospělé osoby bez zdravotních problémů. Výsledky analýzy byly zveřejněny v časopise British Journal of Sports Medicine.


Konečná analýza zahrnovala 16 studií, z nichž byla první publikovaná už v roce 2012. Většina z nich byla provedena v Americe, další pak v Anglii, Skotsku, Austrálii a Japonsku. Analýza ukázala, že posilování po dobu 30 až 60 minut jednou týdně snižuje riziko úmrtí, srdečních chorob a rakoviny o 10 až 20 %. Mezi aktivity na posilování svalů můžeme také zařadit nošení těžkých nákupních tašek nebo dětí, jógu, pilates, cvičení s odporovými gumami a s vlastní vahou.

Podle theguardian.com se doporučuje alespoň dva dny v týdnu procvičovat hlavní svalové skupiny a každý týden se věnovat 150 minut středně intenzivnímu pohybu (rychlá chůze nebo běh). Nejlepší ale je, když lidé kombinují posilování i pohyb.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze