Nebaví vás cvičení, když je venku tma? Zkuste k tomu využít polední pauzu

Nebaví vás cvičení, když je venku tma? Zkuste k tomu využít polední pauzu
Fotografie: unsplash.com
  • Během polední pauzy můžete odcvičit plnohodnotný trénink
  • Zkuste HIIT, běh, jógu nebo pilates
  • Stačí pouhých 30 až 45 minut cvičení

Během zimy, kdy jsou rána a noci velice chladné a bývá brzy tma, je daleko obtížnější udržet si motivaci ke cvičení. Někteří lidé přes zimu omezí své sportovní aktivity na minimum, protože rádi cvičí brzy ráno nebo v podvečer, ale na denním světle. Co takhle zkusit rychlé cvičení během polední pauzy? Díky tomu budete mít energii celý den a zároveň se dostanete na čerství vzduch. Jaké sportovní aktivity můžete vyzkoušet, abyste co nejlépe využili váš čas?

HIIT

„Pokud zkusíte cvičit během oběda, pravděpodobně na to budete mít málo času a budete se snažit vmáčknout nějakou sportovní aktivitu mezi pracovní schůzky,“ uvedl pro independent.co.uk David Wiener, specialista na trénink a výživu ve Freeletics.

Zkuste HIIT (High-Intensity Interval Training), tréninkovou metodu, která zahrnuje krátké intervaly rychlého cvičení s ještě kratšími pauzami. Cílem tohoto cvičení je spálit co nejvíce kalorií díky vysoké tepové frekvenci. K tomuto cvičení nepotřebujete žádné vybavení. Cvičení není ani extra komplikované. Navíc postačí HIIT cvičit denně 30 minut. David Wiener doporučuje opakovat tyto cviky: výpady (30 sekund střídání nohou), 15sekundový odpočinek, skákání (30 sekund), sedy-lehy (30 sekund), dřepy (30 sekund), 15sekundový odpočinek, angličáky (30 sekund), 15 sekund odpočinek. To celé opakujte několikrát dokola.


Pilates, jóga nebo procházka

„Pilates, jóga nebo jen procházka jsou perfektní. Pokud je venku špatné počasí a pracujete v budově se schodištěm, můžete využít i to,“ uvedl hlavní trenér společnosti Runna Ben Parker. Nemusíte mít moc času a využít ho na maximum nemusí vždy znamenat, abyste spálili co nejvíce kalorií. Účinné je také protažení nebo krátká jóga, která kromě posilování svalů přispívá také k lepší flexibilitě, držení těla a menšímu stresu.

„Přestože pravděpodobně budete mít jen 30 minut až hodinu na to, abyste se zapotili při tréninku, zdůraznil bych důležitost protažení po tréninku. Zklidnění těla je klíčové, zvláště pokud jde o sporty, jako je běh. Může být jednoduché se hned po cvičení vrátit k práci, ale vaše tělo vám za to později nepoděkuje,“ dodal.

Běh

Řekněme, že na polední přestávku máte 45 minut. Proč si do práce nevezmete běžecké boty a nezjistíte, jakou vzdálenost za takový čas můžete uběhnout? „Za prvé, běh neznamená, že musíte celou dobu sprintovat. Běh může trvat jen deset minut nebo více jak hodinu. Netlačte na sebe a vzpomeňte si, jaké má běh výhody. Běh je skvělý na uvolnění stresu. Pokud máme špatný den, pak je nejlepším řešením běhání v parku. Bylo vědecky dokázáno, že cvičení pomáhá s duševním zdravím a zvyšuje endorfiny (hormony štěstí),“ uvedla Ania Gabb, fitness trenérka a maratónská běžkyně ASICS.

Běh nevyžaduje velkou přípravu. Stačí si pořídit běžecké boty a vhodné oblečení. Pak už je jen na vás, zda budete běhat blízko vašeho domova nebo práce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze