Proč je většina vesmírných objektů kulatých?

Proč je většina vesmírných objektů kulatých?
Fotografie: pixabay.com
  • Jakmile objekt dosáhne určité hmotnosti, gravitace jej zformuje do tvaru koule
  • Plynní obři v naší Sluneční soustavě tak rychle rotují, že jsou u rovníků tlustší o několik procent
  • Ve vesmíru jsou ale i malé objekty, které mají různé tvary, jelikož nemají dostatečnou gravitaci k vytvoření koule

Přemýšleli jste někdy o tom, proč mají planety, hvězdy i měsíce kulový tvar? Ne všechny vesmírné objekty mají dokonalý tvar koule, ale většinou tomu tak je. Odpověď proč tomu tak je jednoduchá – může za to gravitace. Jakmile objekt nashromáždí dostatek hmoty, jeho vlastní gravitace jej stáhne do tvaru koule.

Vesmír se začal vytvářet po velkém třesku asi před 13,8 miliardami let, kdy se postupně prachové částice ve velkých oblacích prachu začaly shlukovat a srážet. Z malých kamínků se tak postupně staly velké balvany, které do sebe narážely a dále rostly. Plyn nacházející se okolo, pomáhá podle NASA držet tyto balvany u sebe. Takto vznikají stavební kameny planet – planetesimály. Jakmile se kolem hvězd vytvoří planety, jsou jednotně označované jako planetární systém. Ten se vyznačuje tím, že jsou jednotlivé objekty gravitačně vázány ke své hvězdě.

Gravitace táhne veškerou hmotu směrem k těžišti a každý kousek hmoty se k němu snaží dostat co nejblíže. Planetární tělesa budou pokračovat v posouvání hmoty, dokud nenajdou rovnováhu, stav, ve kterém je každý bod co nejblíže středu. A jediný tvar, který dosahuje tohoto druhu rovnováhy ve vesmíru, je koule,“ uvedl astronom Bruno Merín pro livescience.com. Merkur a Venuše jsou téměř dokonalé koule, jelikož se jedná o kamenné planety, které se otáčejí pomalu kolem své osy a hmota se tak rovnoměrně rozděluje. Oproti tomu plynní obři jako jsou Jupiter a Saturn, jsou lehce u rovníků vyboulení, jelikož se otáčejí rychleji, což je stlačuje.

Dokonce i Země není podle NASA zcela kulatá. Ačkoliv se netočí tak rychle jako plynní obři, je uprostřed o 0,3 % tlustší. I Mars je uprostřed tlustší, a to o 0,6 %. Oproti Saturnu, který je uprostřed rozšířený o 10,7 %, se však Země považuje právem za kulatou.

I když je většina vesmírných objektů kulatých, ne všechny mají tento tvar. Asteroidy a komety mají různé tvary, které jsou ovlivněny tím, jak cestují vesmírem a rotují. Důvod, proč nemají tvar koule je jednoduchý – jejich hmotnost a tím i gravitace není dostatečná k tomu, aby svůj tvar zformovaly do kulovité podoby. Důkazem toho je i Phobos – měsíc Marsu – ten je tak malý, že má tvar brambory.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze