Máme vůbec nějaký důkaz o mimozemské civilizaci?

Máme vůbec nějaký důkaz o mimozemské civilizaci?
Fotografie: NASA, CSA, ESA, J. Olmsted, N. Madhusudhan
  • Podle vědců aktuálně neexistuje žádný jasný důkaz o životě mimo Zemi
  • Astronomové hledají jakýkoliv život v naší Sluneční soustavě i ve vesmíru
  • Zaměřují se na exoplanety, které se nacházejí v obyvatelné zóně

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda jsme ve vesmíru opravdu sami? A pokud si myslíte, že není možné, aby tak obrovský vesmír ukrýval jen jednu inteligentní formu života, proč stále nemáme jasný důkaz o mimozemské civilizaci? Existuje mnoho videí i fotek, které mají poukazovat na to, že nás mimozemská civilizace navštívila. Hypotéz je v tomto případě opravdu hodně a táhnou se až do starého Egypta, kde je údajně UFO znázorněno na kresbách. NASA kvůli neidentifikovatelným úkazům zřídila celý tým, ten ale prozatím tvrdí, že není možné nic potvrdit, jelikož fotografie i videa nemají tak dobrou kvalitu, aby bylo možné cokoliv s jistotou potvrdit.

Existuje tedy někde ve vesmíru planeta, na které by se mohla nacházet jakákoliv forma života? Bohužel doposud žádné vědecké důkazy o mimozemšťanech ani UFO nejsou. „Nemyslím si, že zatím máme jasný důkaz jakéhokoli druhu pro mimozemský život,“ uvedl pro livescience.com profesor astrofyziky a exoplanetární vědy na Univerzitě v Cambridge Nikku Madhusudhan. Podle něj ale existují náznaky, že by na některých exoplanetách či měsících, mohl být život. Důkazy však ale zatím nejsou.

Vědci se zaměřují na exoplanety, které se nacházejí v takzvané obyvatelné zóně. Takto se exoplaneta označuje, pokud kolem své hvězdy obíhá v takové vzdálenosti, že by se na jejím povrchu či v atmosféře, mohla nacházet kapalná voda. Takových planet jsou však miliardy, jen v naší galaxii jsou jich stovky milionů. Nejedná se však je o planety. Například Europa, měsíc Jupitera, se v obyvatelné zóně nenachází, ale pod ledovou krustou je slaný oceán, kde by mohl existovat život.

Vědci hledají alespoň známky života na jiné planetě už nespočet let, ale pokud se vydáme za naši Sluneční soustavu, není možné nahlédnout na povrch exoplanety. Vesmírné dalekohledy vidí jen jejich atmosféru a dokáží zjistit, z čeho se skládá a na kolik stupňů je zahřátá. Z toho astronomové usuzují, jestli jsou vhodnými kandidáty pro vznik života. Bohužel věda ještě není tak daleko, aby bylo možné vyslat kosmickou loď k exoplanetě, aby ji prozkoumala. S raketovým pohonem jsou vědci schopni vyslat sondy v rámci naší Sluneční soustavy, kdy cesta může trvat i několik let. Na zkoumání vzdálených světů budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze