Proč máme noční můry a jak se jich můžeme zbavit?

Proč máme noční můry a jak se jich můžeme zbavit?
Fotografie: unsplash.com
  • Noční můry postihují až 85 % dospělých
  • Časté noční můry mohou vést k depresím, ale také k sebevražedným myšlenkám
  • Pokud vás trápí noční můry, zkuste před spaním provádět relaxační cvičení, nepijte alkohol a nesledujte horory

Jak postupně stárneme a přecházíme z dětství do dospělosti, loučíme se i se strachem z příšer pod postelí. Některé z nás ale tyto strachy v podobě nočních můr pronásledují dál. Noční můry jsou sice častější v dětství, ale postihují až 85 % dospělých.

Pokud má někdo časté noční můry, které způsobují úzkost, zhoršené výsledky v práci nebo vyhýbání se lidem více než jednou nebo dvakrát týdně, může mít poruchu spánku. Tato porucha se dá léčit pomocí léků a behaviorální terapií. „Sny obvykle rekapitulují věci, které se staly během dne. Noční můry jsou pokusy mysli porozumět těmto událostem tím, že je během spánku přehrává v obrazech,“ uvedl pro cnn.com psycholog spánku Joshua Tal.


Časté noční můry by měli lidé řešit, protože často vedou k nespavosti, depresím, ale také k myšlenkám na sebevraždu. Mohou způsobit spánkovou deprivaci, která je spojována se srdečními chorobami a obezitou.

Pokud vás trápí noční můry, můžete zkusit několik rad, které pomohou zmírnit špatné sny a zlepšit kvalitu vašeho spánku. Velice prospěšné je chodit spát každý den ve stejnou dobu a ve stejný čas se také probouzet. Pro spánek je nejlepší tmavá a chladná místnost. Před spaním by lidé neměli pít nápoje obsahující kofein. Stejně tak je to s alkoholem. I když se vám to možná nezdá, alkohol zajistí velice neklidný spánek po celou noc. „Spousta lidí používá alkohol jako způsob, jak se uklidnit a unavit na konci dne, ale to opravdu není to správné řešení. Místo alkoholu vyzkoušejte bylinné čaje a jiné nápoje napomáhající spánku,“ uvedla pro cnn.com profesorka medicíny Jennifer Martin.

Odborníci dále nedoporučují před spaním jíst. Poslední jídlo byste si měli dát dvě až tři hodiny před spaním. Noční můry mohou vyvolat i některé léky. Pomoci od nočních můr může relaxační cvičení prováděné před spaním. Dále také zapisování starostí do deníku nebo přístroj na bílý šum pro lepší spánek. Sledujte pravidelně horory? I to by mohl být problém. Zaměřte se před spaním spíše na filmy s pozitivním příběhem než na strašidelné nebo depresivní snímky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze