Proč se nám zdá stejný sen pořád dokola?

Proč se nám zdá stejný sen pořád dokola?
Fotografie: unsplash.com
  • Sny se častěji opakují v dětství, ale mohou přetrvávat až do dospělosti
  • Opakující se sny mají lidem přinést nějaké poselství
  • Od negativních snů může pomoci zapisovat si před spaním vaše obavy do deníku
  • Sny se mohou opakovat i kvůli špatné spánkové hygieně

Už mnoho let se mi opakuje sen, jak padám ze schodů. Několikrát se mi také zdálo, že mi vypadaly všechny zuby. Někomu se zase může zdát o tom, jak přijde pozdě do práce nebo školy. Nejedná se o typické noční můry, které se obvykle člověku zdají jednou za život. Jsou to některé z nejčastěji se opakujících snů, které v člověku nevyvolávají kladné pocity. Překonání takových snů může vyžadovat úsilí.

„Opakující se sny pravděpodobně odrážejí vážné životní situace nebo jen velmi logické problémy člověka, které se v bdělém životě mohou opakovat, protože jsou spíše vaší součástí než jednorázovou událostí,“ uvedla pro cnn.com profesorka psychologie na Harvardu Deirdre Barrett.


Sny se obvykle neopakují. Proto stačí, aby se vám jeden sen zdál dvakrát nebo třikrát, aby byl považován za opakující se. Častěji se sny opakují v dětství, ale mohou přetrvávat až do dospělosti. Navíc se takové sny nemusí opakovat po dnech. Mohou se objevit několikrát za měsíc nebo rok. Scénáře takových snů mohou být úplně stejné, nebo se mohou odehrávat na jiném místě, ale opakuje se stejný problém.

„Je obtížné posoudit prevalenci opakujících se snů, protože se nejedná o něco, co se většině lidí stává pravidelně. A když jsou lidé tázáni na sny, které se jim zdály, mohou být odpovědi ovlivněné zkreslenou pamětí, zájmem o sny nebo jinými faktory,“ vysvětlil klinický psycholog Dr. Nirit Soffer-Dudek. Odborníci se domnívají, že opakující se sny mají lidem přinést nějaké poselství. Pokud například pravidelně sníte o tom, že přijdete pozdě do práce nebo školy, pravděpodobně býváte často nervózní z toho, že by se vám to doopravdy mohlo stát. Jiné sny nemusí mít tak přesný význam a vyžadují, abyste se nad nimi zamysleli.

Kromě nepřipravenosti na různé životní situace se mezi běžně opakující sny také řadí trapné situace na veřejnosti, pocit méněcennosti a nebezpečné situace, jako je například autonehoda nebo přírodní katastrofy. „Když čelíte takovému snu, zeptejte se sami sebe, jaké by mohlo být poselství. Jaký je váš vztah k věcem nebo lidem ve snu a jaké jsou vaše největší obavy,“ uvedl specialista na spánkovou medicínu Dr. Alex Dimitriu. Jakmile více pochopíte, jaké jsou vaše obavy, můžete si je zapisovat do deníku před spaním. To může zmírnit opakování negativních snů. Sny se mohou opakovat i kvůli špatné spánkové hygieně. Odborníci doporučují omezit před spánkem rušivé vlivy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze