Nikdy nekončící trauma? Somnifobie dokáže lidem zničit život

Ty nejbizarnější fobie
Nikdy nekončící trauma? Somnifobie dokáže lidem zničit život
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé trpící touto fobií jsou jí většinou paralyzováni a myslí jen na to, jak oddálit spánek
  • Fobie vzniká ze spánkové paralýzy, spánkové apnoe, narkolepsie či po negativním zážitku, kdy dotyčný spal
  • Léčbu je potřeba podstoupit co nejdříve, jelikož nedostatek spánku člověka vyřadí z běžného života

Je tu další díl těch nejbizarnějších fobií a dnes se podíváme na fobii, která je velmi závažná a lidem, kteří ji trpí, způsobuje velké problémy v běžném životě. Řeč je somnifobii neboli strachu z usínání a spánku. Spánek je pro naše tělo velmi důležitý a mít úzkost už jen z toho, že si máte jít večer lehnout, je velmi obtěžující a člověka nutí k tomu, aby vydržel co nejdéle nespat. Jenže to zase vede k dalším potížím. Co tedy přesně somnifobie je a jak se léčí?

Co je příčinou a jak se fobie projevuje?

Somnifobie je extrémní strach ze spánku. Lidé trpící touto fobií se bojí jít spát a hledají jakékoliv důvody, jak se spánku vyhnout. Podle my.clevelandclinic.org se osoby bojí usnout proto, že mají strach, že se jim ve spánku něco stane, případně zemřou. Zpravidla tak celý den myslí pouze na to, jak se spánku vyhnout a nejsou schopni myslet na nic jiného.

Příčinou vzniku fobie jsou nejčastěji poruchy spánku, které daná osoba zažila. Patří mezi ně spánková paralýza – stav kdy se probudíte, ale nemůžete se hýbat. Ačkoliv je tento stav dočasný, je velmi nepříjemný a lidem, kteří jej zažívají pravidelně, může způsobit strach ze spánku. Další příčinou vzniku fobie mohou být noční můry, spánková apnoe, narkolepsie, nebo negativní zážitek, který se stal při usínání nebo během spánku (vloupání, požár apod.).

Problémy se spánkem

Fobie ovládá člověka prakticky celý den a mezi klasické příznaky podle verywellmind.com patří odkládání spánku, obsedantní myšlenky na spánek během celého dne, zvýšení srdečního tepu, těžké dýchání a tlak na hrudi, nevolnost a případně i panika. Postižení touto fobií se také nemohou soustředit na běžné věci, jelikož neustále myslí na vyhnutí se spánku.

Léčba

Pro diagnózu této poruchy je potřeba vyhledat lékaře, který vás vyšetří a podle příznaků může určit somnifobii. Léčba je pak velmi individuální, podle toho, jak moc danou osobu fobie ovlivňuje a jak velký strach u ní spánek vyvolává. Podle healthline.com mohou pomoci s usnutím rozsvícená světla, puštěná televize, případně hudba – světlo a zvuk může pomoci rozptýlit strach a ulehčit tak usínání.

Tuto fobii je potřeba začít léčit co nejdříve. Nedostatek spánku má na tělo velmi závažné důsledky a není možné takto dlouhodobě fungovat. Je tedy vhodné zahájit léčbu i při lehčím stavu, kdy sice osoba pociťuje úzkosti, ale nakonec usne.

Nejčastěji se pro léčení používají různé druhy terapií. V tomto případě je vhodná expoziční terapie, kdy se osoba postupně vystavuje pocitům a situacím, které v ní vyvolávají úzkost a následně se je s terapeutem snaží odbourávat. Vhodná je také kognitivně behaviorální terapie, která postiženým touto fobií pomůže lépe zvládat stres a úzkost, kterou zažívají po celý den při vzpomínce na spánek. Doprovází ji různé relaxační techniky, spánková hygiena a nastavení přesné doby, kdy jít spát a kdy vstávat. Pacientům se také podávají léky, a to zejména v začátcích léčby, kdy je jejich strach na vyšší úrovni a léky tak pomohou se zklidněním a lepší spoluprací na terapiích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze