Prototyp rakety Starship se přesunul na rampu pro zkušební let

Prototyp rakety Starship se přesunul na rampu pro zkušební let
Fotografie: SpaceX
  • Jen co SpaceX dostal povolení od FAA, přesunula se obří raketa Starship na rampu
  • Raketa Starship má za sebou několik testovacích letů, nosná raketa Super Heavy však zatím ani jeden
  • Elon Musk chce ještě tento měsíc vyslat raketu na testovací let na oběžnou dráhu Země

Není to tak dávno, co SpaceX dostal povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA) v rámci environmentálním přezkoumání a Elon Musk už přesouvá obří raketu Starship na rampu. Minulý týden SpaceX dopravil prototyp nosné rakety Super Heavy na místo startu. Jen na této raketě se nachází 33 motorů typu Raptor 2, které je potřeba otestovat. Pokud motory zvládnou tlakovou a statickou požární zkoušku, mohla by raketa vynést Starship na zkušební let na oběžnou dráhu. Zatím však žádná raketa s tolika motory úspěšně neodstartovala.

SpaceX již podnikl několik testovacích letů v období od srpna 2020 až do května 2021. Celkem sedm startů prototypu Starship postupně posouvalo své letové hranice. Před samotnými lety byla raketa vynesena asi do výšky 150 metrů, aby později překonala hranici 12 kilometrů. Poslední úspěšnou zkouškou byl 10km let zakončený úspěšným přistáním. Ačkoliv se ukázalo, že raketa je schopna vzlétnout, SpaceX musel dokončit ještě nosnou raketu Super Heavy a počkat na výsledek FAA. Z toho důvodu z kosmodromu Boca Chica déle jak rok nebyl proveden žádný start.


Motory Raptor jsou dle arstechnica.com srovnatelné s výkonem motorů Space Launch System (SLS) pro raketu od NASA. Předchozí raketové motory byly však podle Muska a jeho týmu příliš těžké a měly nedostatečný výkon. Společnost se tedy rozhodla tyto motory ani netestovat a počkat si na motory Raptor 2. Původní motor Raptor produkoval tah 185 tun, Raptor 2 bude mít tah minimálně 230 tun a bude i robustnější.

Pro start je také důležitá masivní věž u startovací rampy, která je více než 150 metrů vysoká a pomáhá raketě jak při startu, tak při přistání prvního stupně zpět. Před dosednutím zachytí věž raketu masivními tyčemi. Návrh takové věže trval 13 měsíců. Musk věří, že první start na oběžnou dráhu by se mohl uskutečnit již tento měsíc a další v srpnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze