Prototyp Super Heavy zažehnul 14 motorů. Let Starship je zase blíže

Prototyp Super Heavy zažehnul 14 motorů. Let Starship je zase blíže
Fotografie: SpaceX
  • Super Heavy má celkem 33 motorů, které se musí vyzkoušet před testovacím letem
  • 14 motorů dokázalo vyvinout tah 3 220 tun
  • Elon Musk chce testovací orbitální let podniknout do konce roku

SpaceX provádí testy s prototypem Super Heavy už nějakou dobu a stále posouvá počet motorů, které při zkouškách zažehne najednou. Nosná raketa Super Heavy bude mít celkově 33 motorů Raptor a jakmile vzlétne, stane se nejvýkonnější raketou, která kdy dosáhla oběžné dráhy. Na začátku tohoto týdne prototyp Super Heavy B7 zažehl celkem 14 motorů, což je dosavadní rekord a podle teslarati.com v celé historii kosmických letů byly pouze tři nebo čtyři rakety výkonnější než těchto 14 motorů, které dosáhly tahu až 3 220 tun.


Se všemi motory tak bude schopna raketa vyvinout tah při vzletu téměř 7 600 tun, čímž se stane nejvýkonnější raketou vůbec. Aktuálně na první pozici míří raketa Space Launch System (SLS), která by již zítra měla vzlétnout v rámci mise Artemis. Pokud se jí to podaří, bude nejvýkonnější raketou, která kdy dosáhla oběžné dráhy. SpaceX se však také připravuje na testovací let. Pokud se start na oběžnou dráhu podaří, SLS sesadí z prvního místa. Obě rakety jsou důležitou součástí programu Artemis, který chce dostat lidi zpátky na Měsíc. Elon Musk chce navíc se Starship do konce desetiletí přistát na Marsu.

Při testovacím orbitálním letu poletí prototyp Super Heavy B7 i Starship 24. Testovací let je naplánovaný již delší dobu a podle posledních zpráv by měl být proveden do konce tohoto roku. Předtím by však měl ještě proběhnout test se všemi 33 motory najednou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze