První americká žena ve vesmíru a úmrtí Elly Fitzgerald

Stalo se
První americká žena ve vesmíru a úmrtí Elly Fitzgerald
Fotografie: NASA
  • Dnes si připomeneme první let americké ženy Sally Ride do vesmíru
  • Na oběžnou dráhu se vydala v raketoplánu Challenger v rámci mise STS-7
  • A zavzpomínáme i na život Elly Fitzgerald, která v roce 1996 zemřela

Dnešní díl Stalo se bude zaměřen na ženy. V tomto týdnu se totiž do vesmíru vydala první americká žena a v roce 1996 zemřela známá jazzová zpěvačka Ella Fitzgerald. Nejdříve se vrátíme do roku 1983, kdy se 18. června zapsala do historie USA kalifornská fyzička Sally Ride jako první americká žena ve vesmíru. Před ní se podívaly do vesmíru pouze dvě ženy, a to sovětské kosmonautky Valentina Těreškovová v roce 1963 a Světlana Savitskaja v roce 1982.

Ride byla v roce 1978 vybrána společně s dalšími pěti ženami do osmé třídy astronautů. Byla to první třída, která zahrnovala i ženy. V té době se NASA chystala na létání s raketoplány Challenger a rozšířila výběr astronautů o vědce a inženýry. Astronautem už tak nemusel být pouze pilot. Ride absolvovala úspěšně astronautský výcvik a v roce 1982 se stala expertkou na používání robotické paže u raketoplánu. 30. dubna téhož roku pak NASA oznámila, že byla vybrána jako specialista pro misi STS-7.

Posádku Challengeru tvořili dále velitel Robert Crippen, pilot Frederick Hauck a specialista mise John M. Fabian. V lednu byl ještě k misi přidělen lékař-astronaut Norman Thagard. Raketoplán odstartoval 18. června z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a celý let probíhal bez potíží. Během šestidenní mise posádka vypustila dva komunikační satelity, přičemž jeden byl pro Kanadu a druhý pro Indonésii. Po šesti dnech byla mise 24. června úspěšně ukončena přistáním v Kalifornii.

Posádka Challengeru mise STS-7

Pamatuji si, jak jsem se poprvé vznášela k oknu, podívala se k obzoru a viděla velmi, velmi tenkou královsky modrou čáru přes celý horizont. Vypadalo to, jako by někdo vzal modrou tužku a obkreslil Zemi. Pak jsem si uvědomila, že modrá čára je atmosféra Země. Bylo to nezapomenutelné, protože tehdy bylo zřejmé, jak křehká a jemná je naše atmosféra,popsala pro NASA Sally Ride první cestu do vesmíru.

Ride se do vesmíru vrátila ještě jednou v roce 1984 v rámci mise STS-41G, která opět odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Během osmidenní mise vypustila družici a prováděla vědecká pozorování Země. Později byla vybrána i ke třetí misi, ale do vesmíru se už nedostala. Byla v komisi, která vyšetřovala nehodu Challengeru, jež se odehrála v roce 1986 a po ukončení vyšetřování přešla na pozici zvláštní asistentky administrátora NASA a z agentury v roce 1989 odešla vyučovat fyziku.

A nyní se přesuneme úplně do jiného odvětví, ale v Americe zůstaneme. 25. dubna 1917 se ve Virginii narodila Ella Fitzgerald, která se proslavila jako jazzová zpěvačka s nezaměnitelným hlasem. Jako malá chtěla být podle britannica.com tanečnicí, když ale při amatérské soutěži zpanikařila a místo tance zazpívala, vyhrála první cenu a následně se přidala k orchestru Chicka Webba. Svoji první nahrávku Love and Kisses natočila v roce 1935, první hit A-Tisket A-Tasket pak v roce 1938. Když Webb rok poté zemřel, vedla orchestr až do roku 1942, kdy se rozpadl a poté začala zpívat jako sólová zpěvačka v kabaretech a divadlech. Za dobu své kariéry si zazpívala například s Louisem Armstrongem či Benny Goodmanem.

Její sláva dosáhla vrcholu v 50. letech minulého století, kdy začala zpívat a nahrávat jazzové písně a stala se jednou z nejprodávanějších jazzových vokálních umělců v historii. Kromě toho si zahrála i ve filmech. V 70. letech však začala mít zdravotní problémy a musela podstoupit operaci srdce. I následně však ještě několik let vystupovala, než v roce 1993 musela podstoupit amputaci obou nohou pod koleny po komplikacích spojených s cukrovkou. Za svůj život získala 14 cen Grammy. Ella Fitzgeraldová zemřela 15. června 1996 v 79 letech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze