Zvolení Klementa Gottwalda prezidentem i první žena ve vesmíru

Stalo se
Zvolení Klementa Gottwalda prezidentem i první žena ve vesmíru
Fotografie: pixabay.com
  • Klement Gottwald byl 4. československým prezidentem
  • Vladislav Jagellonský byl zvolen českým králem v pouhých 15 letech
  • Do vesmíru se dostala první žena a Amelie Earhartová byla první ženou, která přeletěla Atlantik

Tento týden nám historie opět přinesla několik zajímavých událostí. Začneme u nás. 14. června 1948 v tehdejším Československu byl zvolen Klement Gottwald za prezidenta. Tento 4. prezident Československa se narodil 23. listopadu 1896 a od roku 1929 byl poslancem Národního shromáždění, později premiérem a nakonec byl zvolen prezidentem, kterým byl až do své smrti.

Prezidentem byl zvolen po abdikaci prezidenta Edvarda Beneše, který odmítl podepsat komunistickou Ústavu. Po jeho nástupu začali o všem důležitém rozhodovat sovětští poradci a začal monopol komunistické moci ve školství, vědě i kultuře. Za jeho vlády bylo vyneseno přes 230 rozsudků smrti a přes 100 000 obyvatel bylo odsouzeno na doživotí, případně k mnohaletým trestům v rámci politického teroru. A prezident Gottwald byl tím, který neudělil milost Miladě Horákové a potvrdil rozsudek smrti. Zemřel 14. března 1953 po prasknutí srdeční tepny.

Klement Gottwald

V Česku ještě zůstaneme, ale vrátíme se až do roku 1471, kdy byl Vladislav Jagellonský prohlášen za českého krále. Původem pocházel z Polska z rodu Jagellonců a králem byl zvolen v pouhých 15 letech. Ačkoliv jeho vláda je uváděna jako jedna ze slabších, snažil se vše vyřešit v míru. I z toho důvodu dostal přezdívku král Bene (král Dobře). Vrcholem jeho slabosti je označováno Vladislavské zřízení zemské z roku 1500, které mělo za následek omezení jeho vladařské moci a naopak vzrůst moci šlechty. Král český a později i uherský byl přibližně od roku 1504 vážně nemocný, ale i přes nemoc zemřel až v roce 1516.

16. června roku 1963 vzlétla do vesmíru první žena. Valentina Těreškovová, která se narodila 6. března 1937, strávila ve vesmíru 3 dny a celkově obkroužila Zemi 48krát. Stala se tak úplně první kosmonautkou a doposud je také jedinou ženou, která byla ve vesmíru sama. Do vesmíru letěla v rámci mise Vostok 6, kterou pořádal tehdejší Sovětský svaz. Jelikož byla v kosmické lodi sama, spekuluje se o nervovém zhroucení během letu, jelikož v kosmické lodi zvracela a opakovaně žádala o předčasné ukončení mise. Po přistání byla prohlášena za Hrdinku Sovětského svazu.

Valentina Těreškovová

A u žen ještě chvilku zůstaneme. 18. června 1928 se Amelie Earhartová stala první ženou, která přeletěla Atlantský oceán. Letadlo ovšem nepilotovala, byla pouze jako spolucestující, ačkoliv pilotní licenci od Mezinárodní letecké federace měla od roku 1923. Atlantský oceán přeletěla sama v roce 1932, stala se tak podle history.com první ženou, která uskutečnila sólový let přes Atlantik. V roce 1936 chtěla obletět svět s pomocí navigátora. Po cestě k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu bylo přerušeno rádiové spojení a letadlo se dostalo mimo dosah komunikace. Podle amerického národního archivu byla nalezena fotografie, která naznačuje, že Erhartová i její navigátor pád letadla přežili, ale pravděpodobně jako trosečníci zemřeli na dehydrataci.

letadlo

Nakonec si povíme ještě něco o automobilce Ford. 16. června 1903 byla založena Henry Fordem a jeho synem Edselem Fordem společnost Ford Motor Company se sídlem v Detroitu ve Spojených státech. Ford začal jako první využívat montážních linek, čímž dosáhl levné a opakovatelné výroby jednotlivých součástek. Pásová výroba se velmi brzy stala oblíbeným způsobem pro průmyslové odvětví. Tímto způsobem se začal vyrábět první cenově dostupný automobil Ford model T, který začal motorizovat svět.

Ford

V tomto týdnu byla také v roce 1985 podepsána Schengenská smlouva. 1754 sestavil Prokop Diviš první zemněný bleskosvod, který měl sbírat elektřinu z mraků a snížit možnost vzniku elektrického výboje. V roce 1948 začal provoz autobusové dopravy v Praze na Florenci a Sally Riderová se stala první americkou ženou ve vesmíru v raketoplánu Challenger v rámci mise STS–7.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze