Raketa Ariane 6 prošla zážehovým testem motoru

Raketa Ariane 6 prošla zážehovým testem motoru
Fotografie: ESA
  • Motor Vulcain 2.1 byl aktivován na sedm minut
  • Zkouška proběhla bez pomocných motorů
  • ESA chce do konce roku provést i zážehový test horního stupně

Evropská kosmická agentura (ESA) včera v noci provedla rozsáhlou zkoušku motoru, včetně kompletního odpočítávání ke startu. Raketa Ariane 6 má ve výrobě zpoždění a její první testovací let byl již několikrát posunut. Aktuálně je naplánován na příští rok. První zkouška však proběhla bez potíží. Motor Vulcain 2.1 byl zažehnut po dobu sedmi minut, což prokázalo jeho schopnost letu do vesmíru. Test proběhl bez aktivace pomocných motorů, které mohou být dva, nebo čtyři.

Týmy z ArianeGroup, CNES a ESA nyní prošly každým krokem letu rakety, aniž by opustila Zemi. Tento milník přichází po letech navrhování, plánování, příprav, budování a tvrdé práce některých z nejlepších vesmírných inženýrů v Evropě. Jsme zpět na cestě k obnovení autonomního přístupu Evropy do vesmíru. Dobrá práce všech zúčastněných!uvedl v tiskové zprávě ředitel ESA Josef Aschbacher. Evropa aktuálně nemá rakety, se kterými by mohla létat do vesmíru. Raketa Ariane 5 dokončila svůj poslední let v červenci letošního roku po 27 letech.

Test byl proveden v evropském kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Motor Vulcain 2.1 při testovacím zážehu na základním stupni Ariane 6 spálil téměř 150 tun kapalného kyslíku a kapalného vodíku. Plnění rakety pohonnou hmotou trvalo více jak dvě hodiny a během toho byly prováděny další testy. Poslední zážehový test horního stupně by měl proběhnout ještě letos, a to ve zkušebním centru Lampoldshausen německé letecké agentury DLR.


Ariane 6 bude schopna se dvěma pomocnými motory vynést na nízkou oběžnou dráhu až 10 300 kg a v případě čtyř pomocných motorů to bude dvojnásobek. Pokud dojde k plnému naložení, bude raketa vážit téměř 900 tun. Podle ESA se na jejím vývoji podílí celkem 13 evropských zemí, přičemž hlavním dodavatelem je ArianeGroup.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze