Raketa Ariane 6 je připravena ke svému prvnímu startu

Raketa Ariane 6 je připravena ke svému prvnímu startu
Fotografie: ESA
  • Přesné datum startu ESA zatím neuvedla
  • Raketa vynese několik satelitů od vesmírných agentur, výzkumných ústavů a univerzit
  • Ariane 6 bude létat se dvěma nebo čtyřmi posilovači, v závislosti na váze užitečného zatížení

Evropská kosmická agentura (ESA) aktuálně nemá žádnou raketu, se kterou by mohla vypouštět satelity do vesmíru. Ariane 5 svůj poslední let absolvovala minulý rok v červenci a od té doby se čeká na dokončení rakety Ariane 6. Ta měla být původně připravena dříve a navazovat tak na ukončení letů Ariane 5. Testování ale provoz rakety několikrát odsunulo. Nyní to vypadá, že je raketa připravena na svůj první start, kdy vypustí několik satelitů na oběžnou dráhu.

ESA zatím nezveřejnila přesné datum startu a dá se tedy očekávat, že proběhne až za několik měsíců. Při svém prvním letu ponese satelity od několika vesmírných agentur, výzkumných ústavů, ale i univerzit. „Ariane 6 je navržena tak, aby byla všestranná a nabídla zákazníkům možnosti startu na míru, to vše při zachování nízkých nákladů,uvedl vedoucí misí Ariane 6 Michael Bonner.

Užitečné zatížení je již na raketě naloženo a vypuštěno bude ve výšce přibližně 600 km nad Zemí. Raketa je schopna uvolňovat satelity postupně pomocí odpalovacího zařízení, které je vystřelí přesně nastavenou rychlostí a směrem. První let bude také fotografovat a natáčet družice YPsat, která bude součástí užitečného zatížení. „První let nosné rakety je vždy velmi očekávaný a přitahuje hodně pozornosti. Bude to divoké vědět, že satelit našeho týmu je na vrcholu nové rakety ESA a doufáme, že k této podívané přispějeme, až budeme moci sdílet video s vypouštěním satelitů na oběžnou dráhu Země,“ uvedla Tatjana Mandilová, která pracuje jako komunikační důstojník pro YPsat.


Ariane 6 bude létat se dvěma nebo čtyřmi posilovači. Dva posilovače dokáží vynést náklad o hmotnosti 4,5 tuny na geostacionární dráhu, nebo 10,3 tuny na nízkou oběžnou dráhu. Se čtyřmi posilovači pak zvládne vynést dvojnásobek. Raketa je podle popisu vysoká 60 metrů a váží 900 tun při plném naložení. Startovat bude z Francouzské Guyany, kde se nachází evropský kosmodrom.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze