Reinfekce koronavirem je nebezpečnější než první nákaza

Reinfekce koronavirem je nebezpečnější než první nákaza
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé s opakovanou nákazou měli více než dvojnásobné riziko úmrtí a více než trojnásobné riziko hospitalizace
  • Reinfekce způsobuje také riziko onemocnění plic, srdce, ledvin nebo neurologické poruchy

Riziko úmrtí, hospitalizace a vážných zdravotních problémů v důsledku koronaviru výrazně narůstá s opakovanou nákazou bez ohledu na očkování. Ukazuje to nová studie zveřejněná v Nature Medicine. „Reinfekce koronavirem zvyšuje riziko akutních následků, ale i dlouhodobých příznaků COVID-19. Rizika jsou stejná i neočkovaných, očkovaných i lidí s posilovacími dávkami,“ uvedl Dr. Ziyad Al-Aly z Washington University School of Medicine v St. Louis.

Vědci zkoumali údaje shromážděné od 1. března 2020 do 6. dubna 2022 od 443 588 pacientů, kteří prodělali onemocnění pouze jednou, od 40 947 lidí s reinfekcí a také od 5,3 milionů osob bez nákazy koronavirem. Většina dobrovolníků byli muži. Pacienti s opakovanou nákazou měli více než dvojnásobné riziko úmrtí a více než trojnásobné riziko hospitalizace ve srovnání s těmi, kteří se koronavirem nakazili pouze jednou. Hrozilo jim také větší riziko onemocnění plic, srdce, ledvin nebo neurologické poruchy, cukrovka nebo problémy s duševním zdravím.


„I když se člověk už jednou koronavirem nakazil a byl naočkovaný, což znamená, že měl dvojitou imunitu, je stále náchylný k nepříznivým následkům po reinfekci,“ uvedl vedoucí studie pro reuters.com. Lidé by měli být stále ostražití. Zvláště pak před blížícími se vánočními svátky. „Lidé by se měli uvědomit, že opakované nakažení je možné a měli by přijmout základní ochranná opatření,“ dodal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze