Rocket Lab vynesl na oběžnou dráhu špionážní satelit

Rocket Lab vynesl na oběžnou dráhu špionážní satelit
Fotografie: Rocket Lab
  • Raketa Electron úspěšně vypustila satelit hodinu po startu
  • Satelit NROL–162 patří americkému Národnímu úřadu pro průzkum
  • Na konci měsíce vypustí Rocket Lab druhý satelit v rámci navazující mise NROL–199

Dnes ráno odstartovala raketa společnosti Rocket Lab z novozélandského kosmodromu. Nosná raketa Electron vynesla na oběžnou dráhu satelit NROL–162 pro americký Národní úřad pro průzkum (NRO). Satelit byl úspěšně vypuštěn hodinu po startu a má sloužit pro mezinárodní ochranu ve vesmíru. Jedná se o první ze dvou na sebe navazujících misí. Druhé vypuštění satelitu NROL-199 by mělo proběhnout 23. července.

Mise NROL–162 a 199 jsou nejnovějšími příklady závazku NRO zlepšovat vztahy se spojenci a partnery USA a demonstrují schopnost NRO odpalovat několik raket ze zámořských lokalit,napsal Rocket Lab v přehledu mise. Rocket Lab pro NRO vypustila družice již dříve, naposledy v červnu roku 2020.


Tento start byl již 28. pro raketu Electron, která je 18 metrů vysoká a navržená přímo pro vypouštění menších satelitů na oběžnou dráhu. Raketu je možné navíc vybavit Photonem, který posílí poslední stupeň, a je tak schopen dostat kosmické lodě i dále. 28. června byl tímto způsobem vypuštěn CubeSat CAPSTONE, který nyní míří k Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze