Rok 2020 byl pro mladé lidi traumatický a brzdil jejich sociální vývoj

Rok 2020 byl pro mladé lidi traumatický a brzdil jejich sociální vývoj
Fotografie: unsplash.com
  • Rok, ve kterém začala pandemie koronaviru, byl pro mladé velmi psychicky náročný
  • Lidé zažívali daleko více úzkostných stavů a stres
  • Překvapivě se ale necítili více sami než v jiných letech

Nová studie ukázala, že mladí byli v roce 2020 ve srovnání s rokem předešlým méně spokojení ve vztazích, chyběl jim fyzický kontakt a necítili tolik podpory od svých přátel. Rok, ve kterém začala pandemie koronaviru, byl tak psychicky náročný, že jejich sociální vývoj zastavil.

Studie, která byla publikovaná v časopise Social, Psychological and Personality Science, porovnávala sociální vývoj 415 mladých lidí ve věku od 18 do 35 let v průběhu 8 měsíců v roce 2020 s vývojem 465 mladých osob stejného věku v roce 2019.


Výsledky studie ukázaly, že zatímco lidé v roce 2020 popisovali pocity většího stresu a úzkosti než v předchozích letech, překvapivě neuváděli, že by se cítili více sami než dříve. Podle vědců mohou být i malé následky, které v lidech zanechal rok 2020, trvalé. „Podmínky životního prostředí jsou pro rozvoj nejdůležitější, protože poskytují příležitosti, které mladí potřebují ke zdravému růstu. V roce 2020 měl průměrný mladý člověk těchto příležitostí méně, což způsobovalo strach a úzkost a zároveň to bránilo ve vývoji,“ uvedl pro independent.co.uk hlavní autorka studie Janina Bühler z Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze