Rover Perseverance nasbíral další dva vzorky půdy

Rover Perseverance nasbíral další dva vzorky půdy
Fotografie: NASA
  • Oba vzorky obsahují regolit, který je na povrchu Marsu
  • Ten může představovat riziko pro budoucí mise
  • Jemné částečky mohou poškodit skafandr, vybavení, ale i dýchací přístroje

Perseverance na Marsu odebral další dva vzorky z jeho povrchu tvořené z písku a větru s navátým prachem. Jsou uloženy ve speciálních kovových zkumavkách a nejspíše jeden ze vzorků bude uložen přímo na Marsu v rámci Mars Sample Return, kde bude uloženo několik duplikátních vzorků.

Marťanské vzorky půdy a atmosféry budou vědci studovat na Zemi, kam by se měly dostat v roce 2033. Díky výkonné laboratoři chtějí zjistit, na základě jakých procesů se vytvářel povrch Marsu. Většina nasbíraných vzorků obsahuje kameny či vyvrtanou horninu, vědci však chtějí zkoumat i regolit, což je nezpevněný povrch tvořený z úlomků hornin, prachu i ze zbytků meteoritů. Regolit může pomoci vědcům odhalit geologické procesy i životní prostředí na Marsu, ale také může představovat riziko pro budoucí mise na Mars. Mohl by poškodit skafandr astronautů, solární pole či jiná vybavení.


Rover tyto vzorky nasbíral pomocí speciálního vrtáku, který má na konci svého hrotu malé otvory, díky kterým mohl nasbírat uvolněný materiál. Tento vrták byl vyroben na základě získaných informací z předchozích misí. „Vše, co se dozvíme o velikosti, tvaru a chemii zrn regolitu, nám pomáhá navrhovat a testovat lepší nástroje pro budoucí mise,“ řekla Iona Tirona z NASA JPL, která vede misi Perseverance.

Prach je na Marsu všudypřítomný


Prach i regolit mohou poškodit jakékoliv vybavení, které se na Mars dostane, a to včetně kosmické lodi. Je tedy potřeba tento materiál prozkoumat, aby mohli inženýři do budoucna co nejlépe naplánovat mise na Mars. Poletující zrnka prachu by mohla ohrozit astronauty na životech. Prach na Marsu by mohl být tak jemný, že by se mohl dostat do astronautova dýchacího přístroje.

S regolitem se museli astronauti vypořádat i při misích Apollo. „Bylo zjištěno, že lunární regolit je dostatečně ostrý na to, aby udělal mikroskopické díry ve skafandrech během misí Apollo na Měsíc,“ uvedla NASA. Než se tedy přistoupí k trvalé přítomnosti na Marsu, musí vědci zjistit, jak moc je tento povrchový materiál pro lidi i výbavu nebezpečný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze