NASA plánuje extrahovat z měsíční půdy kyslík pro astronauty mise Artemis

NASA plánuje extrahovat z měsíční půdy kyslík pro astronauty mise Artemis
Fotografie: NASA
  • NASA zřídila iniciativu LSII, do které se mohou zapojit firmy i instituce, a pomoci tak vytvořit nové technologie pro využití na Měsíci
  • Kromě kyslíku by z lunárního regolitu mohlo vzniknout i palivo do raket
  • Technologie budou moci být později využity i na Marsu

Mise Artemis jsou naplánované několik let dopředu a očekává se, že povedou k trvalému pobytu astronautů na Měsíci. To bude vyžadovat postavení měsíční základy a silnic. Kromě toho bude potřeba dovézt na Měsíc to nejdůležitější – kyslík. Převážení ze Země by bylo nákladné, a tak NASA hledá možnosti, jak získat kyslík přímo na Měsíci. Na Marsu se přístroji MOXIE již podařilo vytvořit z atmosféry kyslík, na Měsíci ho bude ale potřeba pro astronauty mnohem více. Navíc by se mohl využívat i jako palivo do raket.

NASA kvůli novým technologiím, které bude potřebovat na Měsíci, zřídila iniciativu Lunar Surface Innovation Initiative (LSII), do kterého se mohou zapojit nejrůznější instituce a firmy, aby pomohly k vyvinutí nových technologií, které budou využívat zdroje přímo na Měsíci.

NASA tak plánuje vytvořit zakázku Lunar Infrastructure Foundational Technologies (LIFT-1), kdy bude hlavním cílem demonstrovat technologie s využitím in situ zdrojů, tedy z místních. „Demonstrace LIFT-1 vytváří životaschopnou cestu ke startu, přistání a provádění operací na měsíčním povrchu. Využití zdrojů in situ je zásadní pro umožnění trvalé přítomnosti dále od Země. Stejně jako potřebujeme spotřební materiál a infrastrukturu k životu a práci na naší domovské planetě, budeme potřebovat podobné podpůrné systémy na Měsíci, aby posádka a roboti fungovali bezpečně a produktivně,uvedl v prohlášení Dr. Prasun Desai, zástupce administrátora Ředitelství mise vesmírných technologií.


Kromě kyslíku chce NASA využít lunární regolit na co nejvíce potřebných zdrojů, které budou astronauti na Měsíci potřebovat. Sloučeniny nacházející se v měsíční půdě by mohly vyřešit pohonné hmoty i pěstování rostlin. ESA aktuálně pracuje na projektu Discovery, který má za úkol vyřešit hydroponické pěstování rostlin na Měsíci s využitím minerálních živin z lunárního regolitu. Všechny tyto technologie by se pak měly přenést i na Mars, kam bude cesta trvat mnohem déle a bude tak důležité využít co nejvíce místních zdrojů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze