Satelity zhoršují výhled Hubbleova teleskopu

Satelity zhoršují výhled Hubbleova teleskopu
Fotografie: NASA
  • Na oběžné dráze je bezmála 6 000 satelitů – většinu tvoří Starlink
  • Na snímcích z teleskopu tvoří dlouhé pruhy, které znemožňují zkoumání vesmíru
  • Problémem je také vesmírný odpad a postupné klesání dalekohledu pod výšku satelitů

Hubbleův teleskop je umístěn na oběžné dráze a jak se neustále zvyšuje počet vypuštěných satelitů, které také obíhají Zemi, zvyšuje se i počet zničených snímků z něj. Na snímcích jsou dlouhé jasné čáry, které znemožní vědecký průzkum. Nejčastěji se jedná o satelity Starlink od SpaceX, jelikož je jich také na oběžné dráze nejvíce. Výzkum zveřejněný nature.com byl prováděn v roce 2021, kdy bylo na oběžné dráze jen od Starlinku o více než 1 500 satelitů méně než v roce 2022.

Satelity, vesmírný odpad a klesání dalekohledu

Problém s pozorováním nemá jen Hubble, týká se to i pozemních observatoří, kdy si astronomové stěžují na všudypřítomné satelity, které při dlouhých expozicích vytvoří přes celý snímek dlouhou čáru, případně se při pozorování oblohy od nich odráží světlo. Aktuálně je na oběžné dráze téměř 6 000 satelitů a asi 62 % tvoří Starlink. Číslo se však neustále mění, jelikož SpaceX vypouští další i několikrát do měsíce.

Hubbleův teleskop byl při svém vypuštění umístěn do výšky asi 610 km. To bylo ale v roce 1990 a od té doby se jeho výška neustále snižuje a nyní se nachází přibližně 530 km nad Zemí. To má za následek, že ačkoliv se dříve nacházel nad většinou satelitů obíhajících na nízké oběžné dráze, nyní je těsně pod nimi. Firma SpaceX již minulý rok společně s NASA řešila možnost zvednout Hubblea opět do požadované výšky, aby se prodloužila jeho životnost. Pokud se tak nestane, teleskop jednoho dne vstoupí do atmosféry, kde shoří. Mise na záchranu je však zatím podle earthsky.com stále pouze jen v teoretické fázi.


Dalším problémem je i vesmírný odpad, kterého taktéž neustále přibývá. NASA nedávno požadovala nová vesmírná pravidla, kdy ale přijde k jejich nastavení, to není zatím jasné. Vesmírný odpad může narážet do Hubblea, a tím ho poškodit, případně se z trosek mohou odrážet sluneční paprsky, které na snímcích vypadají jako jasný pruh světla a naprosto znemožní pozorování vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze