Seriály, které se vám dostanou do hlavy

To nejlepší z Disney+
Seriály, které se vám dostanou do hlavy
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme se podívali na nejlepší seriálové klasiky
  • Dnes jsme pro vás vybrali nejlepší dramatické a psychologické seriály, které se vám dostanou do hlavy
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Minulý týden jsme se zaměřili na seriálové klasiky, které všichni známe. Dnes se podíváme na nejlepší psychologické a dramatické seriály, které měly v minulých putováním streamovacími platformami u vás největší úspěch. Snad se vám i dnešní výběr bude líbit.

Ztraceni (Lost)

Dramatický seriál, který vytvořili Jeffrey Lieber, J.J. Abrams a Damon Lindelof. Natáčení seriálu probíhalo na ostrově Oahu na Havaji. První epizoda byla odvysílána na stanici ABC 22. září 2004. V Česku proběhla premiéra o půl roku později, konkrétně 22. ledna 2005 na stanici AXN. Jedná se o jeden z nejdražších televizních seriálů. Jen natočení prvního dílu stálo 10 milionů dolarů. Dohromady má seriál 6 řad a natáčel se 6 let. Za celou tu dobu byl seriál nominován na mnoho cen. V roce 2006 vyhrál Zlatý Glóbus za nejlepší televizní seriál.

Letadlo společnosti Oceanic Airlines je na cestě ze Sydney do Los Angeles. Během letu má ale poruchu a zřítí se na ostrov v jižním Pacifiku. Přežije pouze 48 lidí. Nikdo neví, kde přesně jsou. Postupně poznáváme jednotlivé přeživší. Ostrov ale není úplně obyčejný. Trosečníci zjistí, že na něm nejsou sami. Postupně zažívají divné věci, které nemohou pochopit. V poslední sérii se ale mnoho věcí začne objasňovat.

Zajímavosti

  • První a poslední záběr seriálu je stejný. Zaměřuje se na Jackovo (Matthew Fox) oko.
  • Na psaní scénáře se podíleli i psychologové.
  • V televizní premiéře na stanici ABC sledovalo první díl necelých 19 milionů diváků.

Při sledování seriálu se ztratíte, ale ne tak, že vzdáte sledování a najdete si raději jiný seriál. Spíše se těšíte na další díly a snažíte se rozluštit tajemství, která ostrov skrývá. Herecké obsazení se tvůrcům velmi povedlo. Každý divák si najde svoji oblíbenou postavu, u které si přeje, aby přežila.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze

Živí mrtví (The Walking Dead)

Postapokalyptické drama, které vzniklo podle stejnojmenné komiksové série autora Roberta Kirkmana. Tvůrcem seriálu je Frank Darabont, který se podílel na scénáři i režii. Premiéra proběhla 31. října 2010 na stanici ABC. V Česku byl poprvé uveden až o dva roky později, přesně 25. srpna 2012 na stanici Prima Cool. Získal také kladné hodnocení od kritiků a několik ocenění. V Americe byla v loňském roce uvedena 11. série, která je ke zhlédnutí na Disney+. Zatím ale bez českého dabingu a titulků.

Začal den jako každý jiný. Šerifa Ricka Grimese (Andrew Lincoln) čeká během práce přestřelka, po které postřelený skončí v nemocnici. Nějaký čas je v kómatu. Když se vzbudí, nechápe, co se děje. V nemocnici je sám, žádní doktoři, ani zdravotní sestry. Všude jsou jen zombie. Dostane se domů, kde nikdo není, ale on se nesmíří s myšlenkou, že by jeho žena a syn byli mrtví. Vydává se je tedy hledat. Při svém pátrání potká další lidi a postupně vytvoří skupiny, které společně bojují o život.

Zajímavosti

  • První epizoda byla během jednoho týdne odvysílaná ve 120 zemích světa.
  • Nejenom herci a zombíci během seriálu stárnou, tvůrci s každou další sérií mění i logo, aby bylo čím dál více rozpadlé, aby tím naznačili čím dál rozsáhlejší apokalypsu.
  • Všichni herci, kteří hráli zombíky, museli absolvovat kurz, kde se učili, jak se hýbat a chodit jako zombie.

Seriál jsem hltala od prvního dílu. Bylo to něco jiného, nového. Seriál, který do té doby nikdo nevymyslel. První série byla napínavá, nemohla jsem odtrhnout oči od obrazovky. Upřímně ale po nějaké době seriál začal ztrácet dech, byl předvídatelný. Nepřesvědčil mě, abych pokračovala ve sledování.

Útěk z vězení (Prison Break)

Dramatický seriál, jehož tvůrcem je Paul Scheuring. Natáčel se ve vězení Joliet Prison ve státě Illinois. Toto vězení fungovalo v letech 1858 až 2002, takže se na tomto místě začalo natáčet dva roky po jeho uzavření. Původně se mělo natočit pouze 13 dílů, ale kvůli vzrůstající popularitě měla první řada nakonec 22 epizod a natočily se ještě další čtyři série. Seriál získal několik nominací, žádnou ale neproměnil v cenu.

Michael Scofield (Wentworth Miller) se rozhodne zachránit bratra z vězení tím nejhorším možným způsobem. Pokusí se vyloupit banku, nechá se zatknout a zavřít do věznice Fox River. V této věznici je i jeho bratr Lincoln Burrows (Dominic Purcell), který je podle něj falešně obviněný za zabití bratra viceprezidentky USA. Michael chce společně s jeho bratrem z vězení utéct. Nebude to ale vůbec jednoduché. Jejich plán se zalíbí i ostatním vězňům a do nebezpečí se dostává i Lincolnova rodina na svobodě.

Zajímavosti

  • Tetování Michaela Scofielda nakreslil světoznámý tatér Tom Berg.
  • Vysílání seriálu bylo zakázáno ve 13 věznicích v Americe.

Tak moc napínavý seriál, až se vám tají dech. Věznice podtrhuje celou atmosféru seriálu. Bohužel se tento příběh řadí mezi ty, u kterých platí méně je více. Možná by bohatě stačilo natočit dvě řady. Pokud jste seriál neviděli, rozhodně doporučuji zhlédnout alespoň první sérii, určitě vás dostane.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze