Seznamte se. NASA vybrala 10 nových kandidátů na astronauty

Seznamte se. NASA vybrala 10 nových kandidátů na astronauty
Fotografie: NASA
  • Bill Nelson představil 10 nových kandidátů na astronauty
  • Všichni od ledna podstoupí dvouletý speciální výcvik

Nedávno jsme vás informovali, že NASA představí nové kandidáty na astronauty. Nyní agentura uvedla jména všech 10 vybraných z více než 12 000 přihlášek. Vybraní kandidáti tak budou další, kteří budou reprezentovat Spojené státy ve vesmíru. Nové členy přivítal administrátor NASA Bill Nelson v pondělí 6. prosince. „Dnes vítáme 10 nových průzkumníků, 10 členů mise Artemis, kandidáty na astronauty NASA pro tento rok,“ uvedl Nelson.


Kandidáti se budou hlásit v lednu příštího roku do služby v Johnsonově vesmírném středisku NASA, aby zahájili dvouletý výcvik. Výcvik bude probíhat v pěti kategoriích, jimiž jsou: obsluha a údržba komplexních systémů Mezinárodní vesmírné stanice, výcvik pro výstupy do vesmíru, rozvoj robotických dovedností, bezpečné ovládání cvičného tryskáče T-38 a znalost ruského jazyka.

Vybranými uchazeči jsou:

  • Nichole Ayers (32), která má magisterský titul v oboru výpočetní a aplikované matematiky. Je také zkušenou bojovou pilotkou a nalétáno má přes 1 150 hodin v T-38 a stíhačce F-22 Raptor.
  • Marcos Berríos (37) pracoval jako letecký inženýr pro ředitelství rozvoje letectví americké armády. Má doktorát z letectví a kosmonautiky. Nalétáno má více jak 1 300 hodin na různých typech letadel.
  • Christina Birch (35) má bakalářský titul z matematiky, biochemie a molekulární biofyziky. Získala také doktorát z biologického inženýrství na MIT.
  • Deniz Burnham (36) má bakalářský titul v oboru chemického inženýrství a magisterský titul v oboru strojního inženýrství. Slouží v rezervách amerického námořnictva. Je také vedoucí energetického průmyslu a řídí vrtné projekty po celé Severní Americe, Aljašce, Texasu i Kanadě.
  • Luke Delaney (42) má magisterský titul v oboru leteckého inženýrství a je uznávaným námořním letcem, který nalétal více než 3 700 hodin.
  • Andre Douglas (35) má bakalářský titul v oboru strojírenství na Akademii pobřežní hlídky a magisterský titul v oboru strojírenství, námořní architektury, námořního strojírenství, elektrotechniky a počítačového inženýrství. Byl vedoucí laboratoře pro aplikovanou fyziku, kde pracoval na námořní robotice, planetární obraně a misích pro průzkum vesmíru pro NASA.
  • Jack Hathaway (39) získal bakalářský titul ve fyzice a historii. Je velitelem amerického námořnictva a námořní letec. Nalétal na více jak 30 typech letadel přes 2 500 hodin
  • Anil Menon (45) byl prvním leteckým chirurgem SpaceX, pomáhal při misi NASA SpaceX demo-2. Sloužil jako letový chirurg pro různé expedice s astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici a dále zasahoval při živelných katastrofách, jako bylo zemětřesení na Haiti nebo v Nepálu.
  • Christopher Williams (38) má bakalářský titul z fyziky a doktorát z fyziky na MIT. Je také lékařský fyzik, což bylo i jeho poslední zaměstnání, kde pracoval na oddělení radiační onkologie. Jeho výzkum byl zaměřen na vývoj technik obrazového vidění pro léčbu rakoviny.
  • Jessica Wittner (38) má bakalářský a magisterský titul v oboru leteckého inženýrství. Pracovala pro americké námořnictvo jako námořní letec a zkušební pilot.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze