Sledujte v pondělí ráno živě start astronautů k ISS

Sledujte v pondělí ráno živě start astronautů k ISS
Fotografie: NASA
  • Čtyřčlenná posádka odstartuje na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra
  • NASA spustí živé vysílání od čtvrté hodiny ranní, start je naplánován na 7:45 SEČ

Čtyřčlenná posádka Crew-6 je aktuálně již nachystána v Kennedyho vesmírném centru na Floridě a v pátek proběhla finální zkouška odpočítávání do startu. Raketa Falcon 9 od SpaceX i s kapslí Dragon Endeavour byla postavena na odpalovací rampu již ve čtvrtek. Start proběhne v pondělí v 7:45 středoevropského času a NASA začne vysílat živě již od čtvrté hodiny ranní.

Kapsle poveze dva astronauty NASA (Stephen Bowen a Warren Hoburg), kosmonauta Roskosmosu (Andrej Feďajev) a astronauta Spojených arabských emirátů (Sultan Al-neyadi). Ti nahradí předchozí posádku, která je na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) od října minulého roku. Výměna by měla trvat jen několik dní, poté se Crew-5 vydá zpět k Zemi.

Stephen Bowen letěl jako jediný ze všech členů již třikrát do vesmíru a má za sebou i několik výstupů do něj. Zbytek posádky poletí do vesmíru poprvé. Na vesmírné stanici by měla Crew-6 pobývat přibližně půl roku, poté ji vystřídají členové mise Crew-7, mezi nimiž bude astronautka NASA Jasmin Moghbeli a astronaut ESA Andreas Mogensen.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze