Slovní urážky na člověka působí stejně jako malé facky

Slovní urážky na člověka působí stejně jako malé facky
Fotografie: unsplash.com
  • Lidský mozek je více citlivý na nadávky než na komplimenty
  • Urážky nás velice ovlivňují, a to ani nezáleží na tom, zda jsou určené přímo nám, nebo cizímu člověku

Poslouchat nadávky je jako dostávat malé facky. Nezáleží ani tak na tom, v jakém kontextu k urážení dojde. Takový je závěr nové studie publikované v Frontiers in Communication. Vědci použili záznamy z elektroencefalogragie (EEG) a kožní vodivosti, aby porovnali krátkodobý dopad opakovaných verbálních urážek, komplimentů a neutrálního hodnocení.


Lidé jsou velmi společenský druh. K tomu, abychom byli v psychické pohodě, potřebujeme neustálou dynamiku a lidský kontakt. Slova hrají ve vztazích důležitou roli, protože díky nim můžeme ostatní lépe pochopit. Slova jako taková ale mohou ublížit. Vědci ale stále vědí málo o tom, jak se dopad slov projeví poté, co člověk urážku zpracuje. „Přesný způsob, jakým slova mohou dodat svou urážlivou, emocionálně negativní zátěž v okamžiku, kdy jsou čtena nebo vyslyšena, ještě úplně nechápeme,“ uvedla pro psypost.org autorka studie Dr. Marijn Struiksma z Utrechtské univerzity.

Vzhledem k tomu, že urážky představují hrozbu pro naši pověst a pro nás samotné, poskytují jedinečnou příležitost prozkoumat rozhraní mezi jazykem a emocemi. Vědci chtěli prozkoumat, zda jsou lidé více citliví na opakované urážky než na komplimenty. Studie se zúčastnilo 79 dobrovolníků. Ti si museli přečíst tři sady výroků – urážlivých (Linda je hrozná), komplimentů (Linda je působivá) a neutrální prohlášení (Linda je Holanďanka). Aby vědci přišli na to, zda dopad slov závisí na tom, koho se výrok týkal, v polovině výroků bylo použito jméno konkrétního účastníka studie a ve druhé polovině jména náhodná.


Výsledky studie ukázaly, že slovní urážky nás velmi ovlivní. Nemusí ani záležet na tom, zda je urážka určená nám, někomu jinému, případně zda jste si ji přečetli nebo si ji od někoho vyslechli. A čím častěji se opakuje, tím více na vás působí. „Naše studie ukazuje, že v psycholingvistickém laboratorním experimentu bez skutečné interakce mezi mluvčími urážky poskytují lexikální mini facky, takže silně negativní hodnotící slova, která účastník čte, automaticky upoutají pozornost během lexikálního vyhledávání, bez ohledu na to, jak často k tomuto vyhledávání dochází,“ dodává autorka studie.

To znamená, že náš mozek je citlivější na negativní slova ve srovnání se slovy pozitivními. Urážka okamžitě upoutá pozornost našeho mozku, protože emocionální význam urážek se získává z dlouhodobé paměti. Komplimenty vyvolají méně silný efekt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze