Sonda Juno pořídila snímek ledem pokrytého měsíce Europa

Sonda Juno pořídila snímek ledem pokrytého měsíce Europa
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS
  • Sonda proletěla v blízkosti 352 kilometrů, blíže už byla pouze sonda Galileo v roce 2000
  • Nové snímky nahradí ty starší, které mají nižší rozlišení
  • Fotografie v doposud nejlepším rozlišení zobrazují ledovou krustu měsíce

29. září proletěla sonda Juno kolem Jupiterova měsíce Europa ve vzdálenosti 352 kilometrů. Sonda měla pro shromáždění snímků a dat pouze dvě hodiny, kolem měsíce totiž prolétala rychlostí 23,6 km/s a poté zamířila k Jupiteru. Naposledy byla takto blízko sonda Galileo v roce 2000, která se přiblížila na 351 kilometrů a celkově se jedná teprve o třetí blízký průlet. Snímek odhalující ledový povrch měsíce už dorazil na Zemi a zobrazuje místo poblíž měsíčního rovníku nazvaného Annwn Regio.

Europa je šestý největší měsíc v naší Sluneční soustavě. Je jen o něco menší než nás Měsíc a pro vědce je velmi zajímavý, jelikož jeho povrch je pokrytý ledem, pod nímž se nachází obrovský oceán slané vody – ten by mohl mít potencionálně vhodné podmínky pro život. Snímek zobrazující povrch měsíce poskytne nové údaje o jeho geologii a bude přínosem pro nadcházející misi Europa Clipper, která by měla odstartovat v roce 2024. Ta bude zaměřena na měsíční atmosféru, povrch i vnitřní část měsíce a cílem je zjistit, zda na Europě existují místa, která by podporovala život.


Je to sice velmi brzy, ale podle všech indicií byl průlet Juno kolem Europy úspěšný. Tento první snímek je jen zábleskem pozoruhodné nové vědy, která pochází z celé sady přístrojů a senzorů Juno, které získávaly data, když jsme přelétávali ledovou kůru měsíce,“ řekl Scott Bolton, hlavní výzkumník Juno. NASA uvedla, že pořízené snímky byly v nejvyšším možném rozlišení, a to 1 kilometr na pixel a díky tomu se získala cenná data o struktuře a složení ledového povrchu a ionosféře.

Vědecký tým bude porovnávat kompletní sadu snímků získaných Juno se snímky z předchozích misí, aby zjistil, zda se povrchové rysy Europy za poslední dvě desetiletí změnily. Snímky JunoCam vyplní aktuální geologickou mapu a nahradí stávající pokrytí oblasti s nízkým rozlišením,“ řekla Candy Hansen, spoluřešitelka Juno. Vědci nové snímky použijí zejména pro hledání míst, kde by se pod povrchem mohly nacházet kapsy s kapalnou vodou. V těchto místech je totiž nejpravděpodobnější, že naleznou známky života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze